Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto francuskie jest bardzo uniwersalne w użyciu. Można je zastosować do wielu potraw: słonych, słodkich, pikantnych. Paszteciki w cieście francuskim smakują bosko, a ciasteczka z nadzieniem brzoskwiniowym… po prostu bajka. Zdecydowałam się zaprezentować jeden z moich ulubionych (szybkich) przepisów z użyciem tegoż ciasta, czyli ciasteczka ananasowe. Polecam!
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 809
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 809
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
Krążki ananasa wyjmujemy z puszki, wrzucamy na sitko, aby obciekły z syropu, a potem układamy na ręczniku papierowym dla dokładniejszego osuszenia. Ciasto francuskie rozwijamy na stolnicy.
Osuszone krążki ananasa układamy na cieście i wykrawamy okręgi o 2 cm większe od krążków ananasowych. Do środka każdego krążka dodajemy łyżeczkę marmolady.
Brzegi ciasta smarujemy dodatkowo białkiem i posypujemy cukrem (w czasie pieczenia utworzy się pyszny karmel).
Ciastka wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na 15-20 minut. Gotowe!
Smacznego!