Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Ananasowy tort z portretem ślimaka"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 187
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 69
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 100
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 187
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 69
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 100
Składniki
Utrzyj żółtka z połową cukru. Białka ubij z resztą cukru na sztywną pianę. Wymieszaj obie masy, dodaj mąkę. Tortownicę posmaruj masłem, podsyp mąką. Przełóż do niej ciasto. Piecz ok. 45 minut w temperaturze 160 st. C. Po ostudzeniu przekrój w poprzek na trzy części.
Ugotuj budyń, dodając mleko i cukier. Ostudź go, mieszając i dodaj masło. Ubij mikserem na krem. Przełóż placki kremem i ananasem pokrojonym na małe kawałki. Boki posmaruj resztą kremu i obsyp orzechami. 3. Białko, cukier i sok z cytryny utrzyj na polewę. Połową posmaruj wierzch tortu. Resztę rozdziel na 3 części, wymieszaj z kakao i barwnikami. Przełóż do papierowych rożków i narysuj na torcie ślimaka.
100 minut • 12 porcji • 305 kcal/porcja • 4 zł/porcjaŹródło: Olivia