Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Andruty z masą czekoladową"
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 326
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 364
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 326
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 364
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Składniki
Do miski wrzucamy 300 g miękkiego masła. Rozcieramy, dodajemy żółtka i cukier puder. Ucieramy, aż cukier się rozpuści.
100 g włoskich orzechów mielimy, resztę odkładamy do dekoracji. Roztapiamy 200 g gorzkiej czekolady. Cały czas mieszając masę maślaną, powoli wlewamy do niej lekko przestygniętą roztopioną czekoladę. Gdy powstanie gęsty krem, dodajemy zmielone orzechy oraz rum. Dobrze mieszamy, by wszystkie się połączyły. Kremem starannie smarujemy wafle (w całości lub tniemy je na pół, by po złożeniu powstał łatwy do krojenia prostokąt). Mocno przyciskamy, obciążamy czymś ciężkim i na 2 godziny wstawiamy do lodówki.
Resztę czekolady stapiamy, dodajemy pozostałe masło i ewentualnie łyżkę cukru pudru. Mieszamy. Polewą czekoladową smarujemy wafle z wierzchu i z boków, wierzch posypujemy odłożonymi orzechami. Zostawiamy do zastygnięcia.
Czas przygotowania 30 minut (bez zastygania). Cena jednej porcji około 0,80 złŹródło: Rewia