Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Andruty z masą czekoladową"
Żeby sobie trochę poprawić humor i rozgrzać w coraz chłodniejsze wieczory pol...
Odsłon: 22
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 215
Nie jest to przepis na przyrządzenie mięsa do burgerów ani bułek bo bazuję na...
Odsłon: 99
Żeby sobie trochę poprawić humor i rozgrzać w coraz chłodniejsze wieczory pol...
Odsłon: 22
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne pierniczki korzenne w polewie z cze...
Odsłon: 215
Nie jest to przepis na przyrządzenie mięsa do burgerów ani bułek bo bazuję na...
Odsłon: 99
Składniki
Do miski wrzucamy 300 g miękkiego masła. Rozcieramy, dodajemy żółtka i cukier puder. Ucieramy, aż cukier się rozpuści.
100 g włoskich orzechów mielimy, resztę odkładamy do dekoracji. Roztapiamy 200 g gorzkiej czekolady. Cały czas mieszając masę maślaną, powoli wlewamy do niej lekko przestygniętą roztopioną czekoladę. Gdy powstanie gęsty krem, dodajemy zmielone orzechy oraz rum. Dobrze mieszamy, by wszystkie się połączyły. Kremem starannie smarujemy wafle (w całości lub tniemy je na pół, by po złożeniu powstał łatwy do krojenia prostokąt). Mocno przyciskamy, obciążamy czymś ciężkim i na 2 godziny wstawiamy do lodówki.
Resztę czekolady stapiamy, dodajemy pozostałe masło i ewentualnie łyżkę cukru pudru. Mieszamy. Polewą czekoladową smarujemy wafle z wierzchu i z boków, wierzch posypujemy odłożonymi orzechami. Zostawiamy do zastygnięcia.
Czas przygotowania 30 minut (bez zastygania). Cena jednej porcji około 0,80 złŹródło: Rewia