Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Andruty z masą czekoladową"
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1035
Dzisiaj przedstawiam super szybkie pączki serowe, ale raczej są to pączuszki...
Odsłon: 804
Upalne lato to czas, gdy chętniej sięgamy nie tylko po orzeźwiające napoje, a...
Odsłon: 1099
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 137
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 172
Błyskawiczny w przygotowaniu i przepyszny sos/ pasta do podjadania.
Odsłon: 107
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1035
Składniki
Do miski wrzucamy 300 g miękkiego masła. Rozcieramy, dodajemy żółtka i cukier puder. Ucieramy, aż cukier się rozpuści.
100 g włoskich orzechów mielimy, resztę odkładamy do dekoracji. Roztapiamy 200 g gorzkiej czekolady. Cały czas mieszając masę maślaną, powoli wlewamy do niej lekko przestygniętą roztopioną czekoladę. Gdy powstanie gęsty krem, dodajemy zmielone orzechy oraz rum. Dobrze mieszamy, by wszystkie się połączyły. Kremem starannie smarujemy wafle (w całości lub tniemy je na pół, by po złożeniu powstał łatwy do krojenia prostokąt). Mocno przyciskamy, obciążamy czymś ciężkim i na 2 godziny wstawiamy do lodówki.
Resztę czekolady stapiamy, dodajemy pozostałe masło i ewentualnie łyżkę cukru pudru. Mieszamy. Polewą czekoladową smarujemy wafle z wierzchu i z boków, wierzch posypujemy odłożonymi orzechami. Zostawiamy do zastygnięcia.
Czas przygotowania 30 minut (bez zastygania). Cena jednej porcji około 0,80 złŹródło: Rewia