Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tradycyjne angielskie babeczki pieczone w okresie świąt Bożego Narodzenia z nadzieniem mincemeat czyli rodzynki z rumem i domieszką suszonych owoców. Ja masę mincemeat kupiłam już gotową w 400g słoiczku. Te babeczki to idealny deser dla miłośników suszonych owoców.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27476
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5623
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 937
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 241
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 27476
Wielbiciele tradycyjnej kuchni na pewno mają w swoim menu dobry przepis na gu...
Odsłon: 65
Składniki
Mąkę, cukier puder oraz masło wrzucamy do miski i lekko miksujemy , tak aby masło rozkruszyło nam się z mąką i cukrem. Do spulchnionej mąki dodajemy żółtka i ugniatamy ciasto (ja wyrabiałam mikserem, ale można też ciasto ugnieść ręcznie). Ciasto po wyrobieniu wrzucamy na około 2 godziny do lodówki.
Schłodzone ciasto wałkujemy na grubość 0,5 cm. Z ciasta wykrawamy koła o wielkości naszej foremki do pieczenia muffin. Tak aby ciasto przykryło nam dno i boki foremki.
Na wyłożone foremką ciasto nakładamy masę rodzynkową-mincemeat.
Z ciasta wykrawamy gwiazdy o szerokości naszych foremek. I kładziemy je na masę mincemeat, tak aby końce gwiazdy stykały się z bokami ciasta.
Babeczki pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 25-30 minut. Babeczki po upieczeniu powinny mieć ładny rumiany kolor.
Ostudzone babeczki posypujemy cukrem pudrem. Smacznego !!!
;-D
;-)))