Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babeczki z marchewki"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 777
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 911
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 123
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2806
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 777
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 911
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 123
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2806
Składniki
Ziemniaki wyszoruj starannie, opłucz pod bieżącą wodą i ugotuj w mundurkach w osolonej wodzie (20 minut). Po ostudzeniu obierz.
Obrane marchewki umyj, zetrzyj na tarce jarzynowej o drobnych oczkach. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Obrane ziemniaki przetrzyj przez sito. Dodaj roztopione masło, startą marchewkę, sok pomarańczowy, cukier oraz żółtka. Masę dokładnie wymieszaj.
Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Delikatnie wymieszaj z resztą składników.
Foremki na muffinki (silikonowe lub metalowe) posmaruj grubą warstwą tłuszczu i posyp bułką tartą (nie musisz tego robić, jeśli do foremek włożysz papierowe papilotki). Napełnij przygotowaną masą, oprósz odrobiną bułki.
Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 200 stopni. Piecz około 30 minut. Jeśli chcesz przygotować deser w większej formie, piecz 15-20 minut dłużej. Podawaj na stół po przestudzeniu.Źródło: Świat kobiety