Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babka drożdżowa"
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2772
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1292
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 746
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 94
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2772
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 1292
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 746
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 94
Składniki
Drożdże rozetrzyj z 4 łyżkami mleka oraz łyżeczką cukru. Masło stop i odstaw do wystudzenia. Pozostałe mleko zagotuj. Połowę mąki przesiej do miseczki, wlej wrzące mleko, dokładnie wymieszaj łyżką.
Przestudź, następnie do masy dodaj rozpuszczone w mleku drożdże, resztę mąki oraz masło. Żółtka utrzyj z pozostałym cukrem, dołóż do ciasta i dobrze wyrób. Przykryj, odstaw do wyrośnięcia na około godzinę.
Rodzynki przebierz, orzechy posiekaj. Kiedy ciasto podwoi swoją objętość, dodaj do niego bakalie i ponownie zagnieć. Foremkę z kominkiem posmaruj masłem i oprósz tartą bułką.
Napełnij ciastem. Odstaw jeszcze na 30 minut, aby ciasto ponownie wyrosło. Babkę wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 170°C. Piecz ok. 50 minut na ładny złoty kolor. Oprósz cukrem pudrem.Źródło: Naj