Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jabłka, jabłka, jabłka...Z ryżem, w naleśnikach, w kompocie - ale najpyszniejsze są oczywiście w cieście.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 19
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 163
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 19
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 77
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 163
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 192
Składniki
Składniki są podane na keksówkę. Jabłka obrać ze skórki, pokroić w słupki, skropić sokiem z cytryny, odstawić. W dużym garnku po kolei umieścić: drożdże, cukier, ciepłe mleko, rozbełtane jajka, olej i mąkę. Odstawić na około 1,5 godzinki w ciepłe miejsce, drożdżówka pracuje.
Po tym czasie wszystko wymieszać szpatułką do połączenia składników, przelać do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu ułożyć jabłka, posypać cynamonem, odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia - około pół godzinki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. na około 45 minut, powinno się przyrumienić. Wyjąć, wystudzić, posypać cukrem pudrem. Pyszna, mięciutka, pachnąca jabłkami babka.