Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto idealne na każdą okazję, na co dzień do kawy lub herbaty ale na stole wielkanocnym również będzie się idealnie prezentować.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1027
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 948
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12831
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1027
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 948
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 12831
Składniki
Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę (ok. 7 min). Cały czas miksując dodawaj stopniowo majonez. Na koniec miksowania dodaj olejek cytrynowy lub skórkę cytrynową. Do misy z masą jajeczną przesiej mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszaj trzepaczką. Formę wysmaruj masłem i wysyp mąką. Przelej ciasto do formy pamiętając żeby sięgało do połowy jej wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 35 min, do suchego patyczka (grzałka góra-dół). Na lukier: rozetrzyj cukier puder z wodą lub sokiem z cytryny, dodając płyn stopniowo po jednej łyżce do otrzymania pożądanej konsystencji. Po wystudzeniu polej babkę lukrem lub posyp cukrem pudrem.