Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto idealne na każdą okazję, na co dzień do kawy lub herbaty ale na stole wielkanocnym również będzie się idealnie prezentować.
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8705
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 613
Schabowe po zakopiańsku to długo marynowane w cebuli i czosnku kotlety o wyją...
Odsłon: 8705
Łosoś pieczony na szpinaku z dodatkiem migdałów i aromatycznego sosu może być...
Odsłon: 613
Składniki
Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę (ok. 7 min). Cały czas miksując dodawaj stopniowo majonez. Na koniec miksowania dodaj olejek cytrynowy lub skórkę cytrynową. Do misy z masą jajeczną przesiej mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszaj trzepaczką. Formę wysmaruj masłem i wysyp mąką. Przelej ciasto do formy pamiętając żeby sięgało do połowy jej wysokości. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 35 min, do suchego patyczka (grzałka góra-dół). Na lukier: rozetrzyj cukier puder z wodą lub sokiem z cytryny, dodając płyn stopniowo po jednej łyżce do otrzymania pożądanej konsystencji. Po wystudzeniu polej babkę lukrem lub posyp cukrem pudrem.