Do góry

Desery Przepis na:

Babka majonezowa - doskonała

Babka majonezowa - doskonała

Autor:

Przepisów i artykułów: 114 Ocena: 3621

Dodano:

Odsłon: 4272

Ciasto idealne na każdą okazję, na co dzień do kawy lub herbaty ale na stole wielkanocnym również będzie się idealnie prezentować.

Składniki

  • 4 jajka
  • 2/3 szklanki cukru /150 g
  • 5 łyżek majonezu / 140 g
  • 1 łyżeczka naturalnego olejku cytrynowego lub łyżeczka skórki cytrynowej
  • 1/2 szklanki mąki pszennej / 80 g
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej / 90 g
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • Lukier:
  • 1/2 szklanki cukru pudru / 100 g
  • ok. 5 łyżek wody (można dodać pół na pół wodę i sok z cytryny)
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Babka majonezowa - doskonała

Przygotowanie

  1. Jajka ubij z cukrem na jasną i puszystą masę (ok. 7 min).
    Cały czas miksując dodawaj stopniowo majonez.
    Na koniec miksowania dodaj olejek cytrynowy lub skórkę cytrynową.
    Do misy z masą jajeczną przesiej mąki z proszkiem do pieczenia, wymieszaj trzepaczką.
    Formę wysmaruj masłem i wysyp mąką.
    Przelej ciasto do formy pamiętając żeby sięgało do połowy jej wysokości.
    Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C i piecz przez 35 min, do suchego patyczka (grzałka góra-dół).
    Na lukier: rozetrzyj cukier puder z wodą lub sokiem z cytryny, dodając płyn stopniowo po jednej łyżce do otrzymania pożądanej konsystencji.
    Po wystudzeniu polej babkę lukrem lub posyp cukrem pudrem.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń