Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj przepis na pyszną i łatwa do zrobienia bakę marchewkową. Idealna na Wielkanoc lub na każdą okazje, jako pyszny dodatek do kawy lub herbaty. Jeśli lubicie ciasto marchewkowe to ta babka na pewno Wam posmakuje.
mikser kuchenny, rózga, miska, forma do babki z kominkiem
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 783
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 915
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 126
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2813
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 783
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 915
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 126
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2813
Składniki
Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. W misce utrzeć jajka z cukrami. Do utartych jajek dodać rozpuszczone i schłodzone masło i szczyptę soli. Całość dobrze wymieszać.
W osobnej miseczce rozmieszać sodę i ocet i dodać do miski z jajkami. Następnie do miski przesiać mąkę i ciasto dobrze wymieszać łyżką. Na koniec do ciasta dodać stratą marchew. Ciasto ponownie wymieszać do połączenia się składników. Gotowe ciasto przełożyć do formy z kominkiem. Formę uprzednio wysmarować masłem.
Babkę piec w nagrzanym piekarniku, w 180 st. C, funkcja piekarnika góra – dół. Piec do suchego patyczka, około 40 – 50 minut. Upieczone ciasto wystudzić na kratce i przed podaniem posypać cukrem pudrem. Smacznego!