Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Babka marmurkowa"
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5350
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 809
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5350
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 227
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 809
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 937
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 144
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2836
Składniki
Margarynę lub masło włóż do rondelka. Podgrzej na średnim ogniu, aż całkowicie się rozpuści, a następnie wystudź. Obie mąki przesiej do miski, dodaj proszek do pieczenia, wymieszaj łyżką. Jajka wbij do miski, wsyp cukier oraz cukier wanilinowy.
Utrzyj mikserem na średnich obrotach na puszystą, jasną masę aż do rozpuszczenia cukru. Wciąż miksując, stopniowo dodawaj po łyżce suchych składników. Na koniec dodaj wystudzoną margarynę lub masło oraz kilka kropli aromatu waniliowego.
Ponownie zmiksuj aż dokładnie się połączą. Ciasto podziel na dwie części. Do jednej wsyp kakao, dokładnie zmiksuj, by nie było grudek.
Podłużną foremkę (keksówkę) lub formę do babki posmaruj tłuszczem, wysyp bułką tartą. Wlej jasne ciasto, a na jego środek wylej ciasto z kakao. Wierzch wyrównaj wilgotną łyżką.
Piekarnik nagrzej do temperatury 180° C. Wstaw foremkę z ciastem, piecz 45-60 minut do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku. Tuż przed podaniem wierzch ciasta obficie oprósz cukrem pudrem.
80 minut. Porcja: 320 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie