Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Babka miętowo-czekoladowa"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 783
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 914
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 126
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2812
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 783
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 914
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 126
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2812
Składniki
Czekoladę posiekaj. Do miski przesiej mąkę, dodaj cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Do drugiej miski wbij jajka, dodaj olej, mleko oraz syrop miętowy, zmiksuj. Suche przełóż do miski z mokrymi i zmiksuj, by dokładnie się połączyły. Na koniec dodaj posiekaną czekoladę, wymieszaj łyżką.
Formę do babki wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Przelej do niej przygotowane ciasto, wierzch wyrównaj łyżką. Piekarnik nagrzej do temp. 180°C. Wstaw formę z ciastem, piecz 40-60 min do tzw. suchego patyczka. Wystudź w uchylonym piekarniku.
Gdy ciasto wystygnie, możesz je oprószyć cukrem pudrem lub ozdobić roztopioną polewą czekoladową (ciemną lub białą).
Rada: Aby przygotować domowy syrop miętowy wrzuć do garnka 2 garście liści świeżej mięty. Dodaj 1 szklankę wody oraz 2 szklanki cukru, gotuj na małym ogniu, aż cukier się rozpuści. Następnie przecedź i przelej do butelek. Syrop ten nie będzie intensywnie zielony, dlatego do ciasta dodaj odrobinę zielonego barwnika spożywczego.
80 minut. Porcja: 360 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie