Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zamiast mąki użyjemy zmielonych orzechów włoskich, babka będzie wilgotna, mocno orzechowa, polana lukrem i przyozdobiona orzechami, idealna na świąteczny stół.
Pyszne szybkie danie, smakuje wyśmienicie, szybko znika z talerza. Bardzo lub...
Odsłon: 40
Moim bliskim tak posmakowało że robię je dość często. Dzisiaj przygotowałam w...
Odsłon: 78
Pierwszy raz jadłam je będąc na koloni na Węgrzech wiele lat temu, a później...
Odsłon: 59
Pleśniak (lub skubaniec) to pyszne ciasto bardzo bogate w różnego rodzaju kol...
Odsłon: 334
Pyszne szybkie danie, smakuje wyśmienicie, szybko znika z talerza. Bardzo lub...
Odsłon: 40
Moim bliskim tak posmakowało że robię je dość często. Dzisiaj przygotowałam w...
Odsłon: 78
Pierwszy raz jadłam je będąc na koloni na Węgrzech wiele lat temu, a później...
Odsłon: 59
Pleśniak (lub skubaniec) to pyszne ciasto bardzo bogate w różnego rodzaju kol...
Odsłon: 334
Składniki
Orzechy zmielone mieszamy z bułką tartą i proszkiem do pieczenia w osobnym naczyniu. Oddzielamy żółtka od białek. W dużej misce ucieramy żółtka z 1/2 szklanki cukru na kogel-mogel( tak, aby cukier rozpuścił się całkiem, a masa była puszysta i biała ). Osobno ubijamy pianę z białek ze szczyptą soli i dosypujemy partiami resztę cukru. Łączymy kogel-mogel z sokiem z cytryny i sypkimi składnikami. Następnie dodajemy do masy jajeczno-orzechowej 3 łyżki ubitej piany, dokładnie mieszamy. Teraz dodajemy stopniowo resztę piany białkowo-cukrowej i całość delikatnie mieszamy( cały czas łyżką ). Ciasto przelewamy do formy babkowej o średnicy 26 cm, dobrze wysmarowanej tłuszczem i obficie posypanej bułką tartą( trzeba formę przygotować starannie, bo ciasto lubi się przykleić ). Tak przygotowane ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 160 st. C i pieczemy 50-55 min. Ciasto jest upieczone, gdy wierzch się zarumieni, a boki lekko odstają od formy.
Po wyjęciu z piekarnika trzymamy ciasto trochę w formie, wykładamy jeszcze ciepłe na talerz i całkiem ostudzone polewamy lukrem i przyozdabiamy orzechami.
Lukier: Do miseczki wlewamy wodę i sok z cytryny, następnie wsypujemy stopniowo cukier puder i ucieramy całość drewnianą pałką lub łyżką, aż składniki się połączą i utworzą gęstą, białą masę lejącą się jak gęsty miód. Jeśli lukier wyjdzie za gęsty dodajemy odrobinę wody, za rzadki trochę cukru. Teraz dodajemy kurkumę, która sprawi, że lukier będzie żółty. Gotowym lukrem polewamy babkę. Przyozdabiamy orzechami.
Ciasto w trakcie pieczenia mocno wyrasta, ale po ostudzeniu opada do wysokości na jaką było wylane do formy. Tak ma być. Babka na drugi dzień po upieczeniu jest dużo smaczniejsza, nabiera aromatu i wilgotności. Do lukru możemy dodać dowolny barwnik, możemy zostawić lukier biały. Przecież Boże Narodzenie kojarzy się nam z zimą i śniegiem.
Przepisy Desery
Desery
Pleśniak z jabłkami
Desery
Sernik na zimno z malinami i galaretką
Desery
Arroz doce czyli ryż na słodko
Desery
Muffiny z czekoladą i bitą śmietaną
Pleśniak z jabłkami
Pleśniak (lub skubaniec) to pyszne ciasto bardzo bogate w różnego rodzaju kol...
Odsłon: 334
Sernik na zimno z malinami i galaretką
Polecam smaczny sernik na zimno. Sernik z pysznymi słodkimi malinami oraz lek...
Odsłon: 243