Do góry

Desery Przepis na:

Babka piaskowa

Babka piaskowa

Autor:

Przepisów i artykułów: 3277 Ocena: 28006

Dodano:

Odsłon: 2

Przepis wart wypróbowania: "Babka piaskowa"

Składniki

  • 4 jajka
  • sól
  • 1
  • 5 szkl. cukru
  • 2 op. cukru waniliowego
  • 3 szkl. mąki
  • 1 op. proszku do pieczenia
  • 20 dag margaryny
  • 1 szkl. piwa
  • tłuszcz i bułka tarta do formy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dalej ubijając, dodawaj stopniowo do piany cukier oraz cukier waniliowy i żółtka. Mąkę przesiej do miski z opakowaniem proszku do pieczenia. Stopniowo dodawaj do ubitej piany, wymieszaj.

  2. Margarynę rozpuść w rondelku lub w kuchence mikrofalowej. Gdy całkowicie przestygnie, dodaj ją do przygotowanych składników ciasta. Na koniec wlej szklankę jasnego piwa. Całość starannie wymieszaj.

  3. Piekarnik rozgrzej do temp. 200 stopni. Formę do baby wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Przełóż przygotowane ciasto. Piecz przez godzinę. Przed wyjęciem wbij w ciasto drewniany patyczek. Po ostudzeniu dowolnie ozdób.

  4. czas ok. 75 min; porcja – 280 kcal, cena 1,20 zł

    Źródło: Świat kobiety

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń