Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Babka piaskowa"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 240
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 80
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 117
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 240
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 80
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 117
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywną pianę ze szczyptą soli. Dalej ubijając, dodawaj stopniowo do piany cukier oraz cukier waniliowy i żółtka. Mąkę przesiej do miski z opakowaniem proszku do pieczenia. Stopniowo dodawaj do ubitej piany, wymieszaj.
Margarynę rozpuść w rondelku lub w kuchence mikrofalowej. Gdy całkowicie przestygnie, dodaj ją do przygotowanych składników ciasta. Na koniec wlej szklankę jasnego piwa. Całość starannie wymieszaj.
Piekarnik rozgrzej do temp. 200 stopni. Formę do baby wysmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Przełóż przygotowane ciasto. Piecz przez godzinę. Przed wyjęciem wbij w ciasto drewniany patyczek. Po ostudzeniu dowolnie ozdób.
czas ok. 75 min; porcja – 280 kcal, cena 1,20 złŹródło: Świat kobiety