Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna babeczka do codziennej kawki. Serdecznie polecam.
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 676
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Nie mogę się powstrzymać, aby nie dodać historii do tej potrawy. Otóż wiele l...
Odsłon: 676
Domowy chleb wiejski to pyszne i proste pieczywo jakie przygotujesz w domu. C...
Odsłon: 105
Idealna przekąska grillowa.
Odsłon: 42
Dawno nie robiłam tej potrawy, więc postanowiłam odnowić znajomość z wołowiną...
Odsłon: 2710
Składniki
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. W drugim naczyniu utrzeć żółtka z cukrem. Dodać masło, ekstrakt pomarańczowy, otartą skórkę i nadal ucierać. Następnie dodać przesiane obie mąki z proszkiem do pieczenia. Ciągle ucierać, aż powstanie jednolita masa. Wtedy przy pomocy łopatki wmieszać ubite białka. Masę przełożyć do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Wymiary foremki 10x30 cm. Piec w nagrzanym do 180 st. C piekarniku na funkcji góra-dół 55 minut. Sprawdzać patyczkiem czy babka już się upiekła. Po całkowitym wystudzeniu oblać lukrem utartym z soku z pomarańczy i cukru pudru. PS. Pomarańczę należy starannie wyszorować i wypłukać zanim zetrze się skórkę.