Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Babka serowa z ajerkoniakiem"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 171
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 61
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 87
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 171
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 61
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 87
Składniki
Serki waniliowe przełóż do miseczki. Dodaj cukier waniliowy (a jeszcze lepiej rdzeń zeskrobany z 1/2 laski wanilii). Dolej ajerkoniak. Następnie wsyp mleko w proszku i całość dobrze utrzyj. Żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody i odstaw na 10-15 minut.
Przygotuj foremkę w kształcie babeczki. Możesz ją dodatkowo lekko posmarować olejem i wyłożyć folią spożywczą. Dzięki temu potem łatwiej wyjmiesz ciasto z formy.
Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Najpierw wymieszaj ją z kilkoma łyżkami masy, potem połącz z resztą masy. Jeśli chcesz możesz dodać także grubo startą gorzką czekoladę. Masę od razu przelej do przygotowanej formy. Wstaw na 2 godziny do lodówki.
Owoce przebierz, opłucz na sitku, osącz. Do garnka wlej 200 ml soku, zagotuj. Pozostały sok wymieszaj z mąką ziemniaczaną, wlej do gotującego się soku. Mieszając gotuj dalej, do lekkiego zgęstnienia. Dołóż owoce. Dolej sok z cytryny. Posłodź miodem. Gotuj jeszcze 1-2 minuty. Wystudź. Babkę wyjmij z foremki. Podawaj z sosem.
ok. 30 minut . Chłodzenie ok. 2 godzin . 1 porcja 380 kcalŹródło: Tina