Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawa babka, zamiast sztucznego aromatu sok z prawdziwej pomarańczy. Polecam.
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 81
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 169
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 196
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 23
Szybko, prosto, smacznie
Odsłon: 81
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 169
Czasami przychodzi pora na i takie smaki.
Odsłon: 196
Składniki
Masło rozpuściłem. Pomarańczę umyłem, otarłem skórkę a następnie wycisnąłem z niej sok. Jajka z cukrem ubiłem na puszystą masę, dodałem przesiane mąki z proszkiem i wymieszałem. Następnie wsypałem otartą skórkę i wlałem przestudzone masło oraz sok z pomarańczy (zostawiłem 2 łyżki na lukier). Całość delikatnie wymieszałem.
Do ciasta dodałem też szczyptę kurkumy i kilka rodzynek. Przelałem do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną. Piekłem 45 minut w 170 stopniach.
Lukier: 2 łyżki soku z pomarańczy wymieszałem z cukrem pudrem (8 łyżek), polałem nim przestudzoną babkę, posypałem migdałami.