Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciekawa babka, zamiast sztucznego aromatu sok z prawdziwej pomarańczy. Polecam.
Wspaniale przyprawiona jagnięcina, chrupka z zewnątrz a zarazem soczysta! Pom...
Odsłon: 11
Pieczony łosoś w orientalnej marynacie z dodatkiem warzyw. Pyszne danie podan...
Odsłon: 411
Babka to jedno z tradycyjnych ciast na wielkanocnym stole , polecam szybką i...
Odsłon: 1263
Wspaniale przyprawiona jagnięcina, chrupka z zewnątrz a zarazem soczysta! Pom...
Odsłon: 11
Pieczony łosoś w orientalnej marynacie z dodatkiem warzyw. Pyszne danie podan...
Odsłon: 411
Babka to jedno z tradycyjnych ciast na wielkanocnym stole , polecam szybką i...
Odsłon: 1263
Składniki
Masło rozpuściłem. Pomarańczę umyłem, otarłem skórkę a następnie wycisnąłem z niej sok. Jajka z cukrem ubiłem na puszystą masę, dodałem przesiane mąki z proszkiem i wymieszałem. Następnie wsypałem otartą skórkę i wlałem przestudzone masło oraz sok z pomarańczy (zostawiłem 2 łyżki na lukier). Całość delikatnie wymieszałem.
Do ciasta dodałem też szczyptę kurkumy i kilka rodzynek. Przelałem do foremki wysmarowanej tłuszczem i wysypanej kaszą manną. Piekłem 45 minut w 170 stopniach.
Lukier: 2 łyżki soku z pomarańczy wymieszałem z cukrem pudrem (8 łyżek), polałem nim przestudzoną babkę, posypałem migdałami.
Inne moje propozycje na babkę: https://smaker.pl/ksiazka-kucharska-babka,1921132.html
Przepisy Desery
Desery
babka ajerkoniakowa
Desery
Wuzetka siostry Anastazji
Desery
Ciasto pychotka bez pieczenia
Desery
Labneh na pikantnie
babka ajerkoniakowa
...coś dla fanów ajerkoniaku: żółciutka babka z delikatnym posmakiem ajerkoni...
Odsłon: 111
Wuzetka siostry Anastazji
Wuzetka siostry Anastazji to ciasto klasyczne i jednocześnie popisowe. Nie ma...
Odsłon: 1907