Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Babka ze śliwkami i żurawiną"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 213
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 76
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 109
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 213
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 76
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 109
Składniki
Śliwki pokrój w niezbyt dużą kostkę, zalej rumem. Odstaw na ok. 30 min. Do rondelka włóż masło lub margarynę, dodaj cukier, wodę. Podgrzej, ciągle mieszając, aż cukier się rozpuści. Przestudź. Do przesianej mąki dodaj proszek do pieczenia, cukier wanilinowy, skórkę otartą z cytryny oraz kakao, wymieszaj. Jajka rozbij, oddziel białka od żółtek.
Do białek dodaj szczyptę soli, ubij mikserem na sztywną pianę. Do żółtek wlej przestudzony tłuszcz, zmiksuj. Następnie, nie przerywając miksowania, powoli dosypuj suche . Całość ucieraj tak długo, aż dokładnie się połączą. Dodaj pianę z białek, delikatnie wymieszaj łyżką, by piana nie opadła. Na koniec dodaj śliwki oraz suszoną żurawinę, wymieszaj.
Formę do babki posmaruj tłuszczem i wysyp bułką tartą. Wlej przygotowane ciasto. Piecz 60-70 min w temp. 160°C. Po wystudzeniu ciasta, oprósz wierzch cukrem pudrem.
(bez czasu oczekiwania): 20 minut, porcja: 380 kilokalorii.
Do ciasta możesz dodać 1 łyżeczkę cynamonu albo 3-4 kostki startej czekolady.Źródło: Świat i Ludzie