Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 917
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4549
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1168
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 525
Polecam. My bardzo lubimy.
Odsłon: 917
Czerwona papryka nadziewana mięsem mielonym, ryżem i warzywami duszonymi w so...
Odsłon: 4549
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 1168
Z ryżu, pomidorów, czosnku i natki możemy wyczarować pyszną, aromatyczną potr...
Odsłon: 525
Składniki
Herbatniki kruszymy na bardzo małe kawałeczki (wręcz na miał). Margarynę, cukier, kakao i wodę zagotowujemy w rondelku, aż polewa lekko zgęstnieje. Odkładamy ją na chwilę do ostygnięcia (co raz zamieszaj, by całkiem nie stwardniała). Do pokruszonych herbatników dodajemy ostygniętą polewę czekoladową (można zostawić ok. 2 łyżki, by udekorować gotowe bajaderki). Mieszamy i dołączamy dżem oraz wiśnie lub rodzynki. Wszystko mieszamy rękoma.
Po wyrobieniu masy formujemy małe kuleczki, maczamy w pozostałej polewie kakaowej. Można dodatkowo posypać je wiórkami kokosowymi czy zmielonymi orzechami. Gotowe bajaderki powinny stać w chłodnym miejscu. Wychodzi około 30 kuleczek. Smacznego! :)