Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4350
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417261
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4350
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 417261
Składniki
Herbatniki kruszymy na bardzo małe kawałeczki (wręcz na miał). Margarynę, cukier, kakao i wodę zagotowujemy w rondelku, aż polewa lekko zgęstnieje. Odkładamy ją na chwilę do ostygnięcia (co raz zamieszaj, by całkiem nie stwardniała). Do pokruszonych herbatników dodajemy ostygniętą polewę czekoladową (można zostawić ok. 2 łyżki, by udekorować gotowe bajaderki). Mieszamy i dołączamy dżem oraz wiśnie lub rodzynki. Wszystko mieszamy rękoma.
Po wyrobieniu masy formujemy małe kuleczki, maczamy w pozostałej polewie kakaowej. Można dodatkowo posypać je wiórkami kokosowymi czy zmielonymi orzechami. Gotowe bajaderki powinny stać w chłodnym miejscu. Wychodzi około 30 kuleczek. Smacznego! :)