Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 915
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23022
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15435
Pieczona dynia z mięsem i warzywami. Niesamowicie efektowne, aromatyczne i so...
Odsłon: 915
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 23022
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15435
Składniki
Herbatniki kruszymy na bardzo małe kawałeczki (wręcz na miał). Margarynę, cukier, kakao i wodę zagotowujemy w rondelku, aż polewa lekko zgęstnieje. Odkładamy ją na chwilę do ostygnięcia (co raz zamieszaj, by całkiem nie stwardniała). Do pokruszonych herbatników dodajemy ostygniętą polewę czekoladową (można zostawić ok. 2 łyżki, by udekorować gotowe bajaderki). Mieszamy i dołączamy dżem oraz wiśnie lub rodzynki. Wszystko mieszamy rękoma.
Po wyrobieniu masy formujemy małe kuleczki, maczamy w pozostałej polewie kakaowej. Można dodatkowo posypać je wiórkami kokosowymi czy zmielonymi orzechami. Gotowe bajaderki powinny stać w chłodnym miejscu. Wychodzi około 30 kuleczek. Smacznego! :)