Do góry

Desery Przepis na:

Bakaliowa "Pychotka"

Bakaliowa Pychotka

Autor:

Przepisów i artykułów: 597 Ocena: 10744

Dodano:

Odsłon: 5217

Dwa pyszne ciasta przekładane pysznym kremem, pewnie stąd nazwa :)

Składniki

  • mąka pszenna 400 g
  • margaryna 200 g
  • 4 jajka
  • cukier puder 100 g
  • kwaśna śmietana 2 łyżki
  • proszek do pieczenia 1 łyżeczka
  • amoniak 1 łyżeczka
  • kakao 1 łyżeczka
  • powidła śliwkow
  • Krem : masło 220 g
  • mleko 500 ml
  • 5 żółtek
  • cukier puder 200 g
  • mąka pszenna 3 łyżki
  • mąka ziemniaczana 3 łyżki
  • orzechy 100 g
  • rodzynki 50 g
5-6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Przesianą mąkę zmieszać z proszkiem i amoniakiem, dodać margarynę, żółtka i śmietanę, zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.
    Każdą część rozwałkować i wyłożyć na wysmarowane blaszki.
    Białka ubić na pianę, stopniowo dodając cukier.
    Oba ciasta posmarować powidłami. Na jeden placek wyłożyć połowę piany , drugą delikatnie wymieszać z kakao , posiekanymi orzechami i rodzynkami.
    Ciemną bezę wyłożyć na drugi placek. Można posypać posiekanymi orzechami.
    Piec w tem. 180-200 C przez 30 minut.Ostudzić.
    w 1/2 szklane mleka rozmieszać żółtka z obiema mąkami, ugotować budyń, ostudzić. Masło utrzeć stopniowo dodając budyń i cukier.
    Na placek z ciemną bezą założyć krem , przykryć drugim plackiem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń