Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Bakłażan zapiekany z cukinią"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 193
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 73
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 104
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 193
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 73
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 104
Składniki
Bakłażan umyj i rozkrój wzdłuż. Miąższ lekko natnij (uważaj, aby nie przeciąć skórki) i oprósz solą. Gdy bakłażan puści sok, osusz go papierowym ręcznikiem i posmaruj niewielką ilością oliwy. Następnie wstaw do piekarnika (miąższem go góry) i piecz w temperaturze 190 °C przez 15 minut.
Cebulę, cukinię i pomidor pokrój w drobną kostkę. Czosnek w plasterki, a szynkę posiekaj. Gdy bakłażan się piecze zeszklij cebulę, dodaj cukinię, po chwili czosnek i pomidora. Całość dopraw do smaku solą i pieprzem. Duś na średnim ogniu przez 10 minut aż pomidor całkowicie się rozpadnie. Gdy to nastąpi, odstaw warzywa do wystudzenia. Bakłażan wyjmij z piekarnika i wydrąż większość miąższu.
Połącz go z resztą warzyw. Dodaj szynkę, posiekaną natkę pietruszki i pokruszony ser. Wnętrza bakłażanowych „łódeczek” lekko posól i napełnij farszem. Zapiekaj, aż ser się roztopi, a cały wierzch lekko zrumieni.Źródło: Na żywo