Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Bananowiec pachnący cynamonem"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 27
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 347
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 27
Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...
Odsłon: 347
Składniki
Rodzynki i orzechy zalej wrzątkiem. Po 5 minutach osącz dok ładnie na sitku i posiekaj. Banany obierz, rozgnieć widelcem i wymie szaj z sokiem cytrynowym. Połowę czekolady posiekaj, a pozostałą zetrzyj na tarce o grubych otworkach.
Masło rozpuść w rondelku, dobrze ostudź, a następnie utrzyj na jasny krem razem z cukrem. Miksując, wbij kolejno po jednym jajku. Sodę oczyszczoną rozpuść w łyżce śmietany i dodaj do ucieranej masy.
Całość chwilkę jeszcze miksuj, dodaj rozgniecione banany, wymieszaj. Mąkę przesiej przez sitko wprost do ciasta razem z proszkiem do pieczenia, kakao oraz cynamonem. Krótko wszystko zmiksuj.
Na koniec do ciasta wsyp rodzynki, z orzechami oraz startą i posiekaną czekoladę. Wymieszaj wszystko drewnianą łyżką.
Masą napełnij wyłożoną papierem do pieczenia formę. Piecz ok. 60 min w temp. 170 st. Ostudzone ciasto pokrój na kawałki, każdy ew. udekoruj plasterkiem pomarańczy i skarmelizowanym orzechem.Źródło: Tina