Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Barwne ciasteczka - motyle"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 783
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 914
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 126
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2812
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 783
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 914
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 126
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2812
Składniki
Mąkę przesiej do miski razem ze skrobią kukurydzianą oraz cukrem pudrem. Dodaj cukier waniliowy oraz łyżeczkę proszku do pieczenia, pokrojone na kawałki zimne masło i jajko. Zagnieć szybko gładkie ciasto.
Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj kakao, zagnieć. Z obydwu części uformuj kule, owiń folią spożywczą i odłóż do lodówki na około 60 minut.
Schłodzone kulki rozwałkuj kolejno na dwa takie same placki o grubości ok. 5 mm. Na jasnym cieście ułóż ciemne. Zwiń razem, formując roladę. Przekrój ją w połowie na dwie krótsze rolady. Rolady ułóż równolegle obok siebie (rozwijającymi się brzegami do środka), dociśnij.
Krój zlepione rolady na centymetrowe plastry (po pokrojeniu będą przypominać ósemki). Powstałe ósemki układaj na wyłożonej pergaminem blasze, formując czułki oraz skrzydła dwukolorowych motyli (czułki powstaną z odstających, znajdujących się po środku każdej ósemki kawałków ciasta).
Blachę wstaw do piekarnika. Piecz motylki 15 minut w temp. 180 st.
czas ok. 50 min; porcja – 160 kcal, cena 50 grŹródło: Świat kobiety