Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt

Biszkopt

Autor:

Przepisów i artykułów: 661 Ocena: 10230

Dodano:

Odsłon: 111197

Próbowałam różnych przepisów na biszkopty, a ten jest dla mnie idealny. Zawsze się udaje, jest delikatny, puszysty, wilgotny ... polecam :-). Podaję proporcje na tortownice o średnicy 21cm, jeśli potrzebujemy biszkopt o średnicy 26cm należy podwoić składniki. Natomiast jeżeli chcemy uzyskać biszkopt kakaowy, budyń należy zamienić z waniliowego na kakowy :-)

Składniki

  • jajko 3 duże
  • sól szczypta
  • cukier 1/2 szkl.
  • mąka pszenna 1 płaska łyżka
  • budyń waniliowy lub śmietankowy 1,5 op.
  • proszek do pieczenia 1/4 płaskiej łyżeczki
> 6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Białka ubić na sztywną pianę, ciągle miksując stopniowo dodawać cukier. Następnie dodawać po jednym żółtku i ubijać kilka minut. Na koniec dodać przesiany budyń z mąką i proszkiem do pieczenia, wymieszać krótko mikserem na najniższych obrotach (tylko do połączenia składników). Ciasto przełożyć do tortownicy wysmarowanej tłuszczem i obsypanej bułką tartą. Piec ok. 25 min. w temp. 170 stopni (do tzw. suchego patyczka). Po upieczeniu blaszkę z biszkoptem odrazu wyjąć z piekarnika i upuścić na podłogę z wysokości ok. 40-50cm. Wystudzić.

  2. Po wystudzeniu biszkopt kroję na 3 blaty. Należy uważać z nasączaniem blatów, gdyż biszkopt sam w sobie jest dosyć wilgotny

  3. Przykładowy torcik z tego biszkoptu

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (27)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

anonymous.270181 22 maja 2018 Budyń niepotrzebny .Wystarcza mąka ziemniaczana.Proszek do pieczenia również zbędny. Reszta ok Odpowiedzi: 1 ▼

6 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

YETII 28 marca 2016 pyszny delikatny,tylko wyszedl mi duzo nizszy niz na zdjeciu;)dodałam budyń czekoladowy...no ale to chyba nie ma znaczenia:) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 11 stycznia 2016 A ja zainspirowana tym niezwykłym przepisem, upiekłam go w ostatnią sobotę. Mogę potwierdzić, ze wyszedł REWELACYJNY! Puszysty, mięciutki po prostu idealny. Chociaż.. po upieczeniu góra trochę opadła, ale zakalca nie było. Od teraz to będzie już mój przepis na biszkopt :-). Odpowiedzi: 1 ▼

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Joleczka78 10 stycznia 2016 po upuszczeniu z powrotem włożyć do piekarnika czy zostawić na zewnątrz do ostudzenia? Odpowiedzi: 1 ▼

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

barbara666 05 stycznia 2016 wyjąć gorący i z tortownicą upuścić na ziemie? proszę o potwierdzenie .. Odpowiedzi: 3 ▼

14 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń