Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt idealny

Biszkopt idealny

Autor:

Przepisów i artykułów: 67 Ocena: 514

Dodano:

Odsłon: 14061

Puszysty, mięciutki, nie opada - po prostu biszkopt idealny!

Składniki

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 3/4 szklanki mąki pszennej tortowej
  • opcjonalnie: łyżeczka proszku do pieczenia
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Jajka należy odpowiednio wcześniej wyjąć z lodówki, aby nie były zimne. Mąki i proszek mieszamy razem i umieszczamy w sitku. Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni (góra-dół).

    Oddzielamy starannie białka od żółtek. Białka umieszczamy w misce i dosypujemy cukier. Ubijamy wszystko razem dokładnie, do uzyskania puszystej piany.

  2. Kiedy widzimy, że piana jest gotowa i mikser zostawia charakterystyczne ślady (można po niej “pisać”), dorzucamy po jednym żółtku po kolei. Nie przerywamy ubijania. Kiedy wszystkie jajka są już dobrze wymieszane i masa jest puszysta, wyłączamy mikser. Do masy partiami przesiewamy mąkę i delikatnie mieszamy całość. Staramy się robić to naprawdę delikatnie i dokładnie, tak aby nie było grudek. Nie powinniśmy dodawać dużo mąki “na raz”. Lepiej dodawać mniej, a częściej.

  3. Kiedy mąka jest całkowicie wmieszana, przekładamy masę do tortownicy, wyrównujemy wierzch i wkładamy do piekarnika na około pół godziny. Najlepiej sprawdzić patyczkiem czy jest dobrze upieczony. I teraz kluczowy moment, wyciągamy tortownicę z ciastem z piekarnika i z wysokości około 20-30 cm (trzymamy równolegle do podłogi spodem do dołu) upuszczamy ją na podłogę lub na drewnianą deskę np. do krojenia lub stolnicę. Następnie, z powrotem wkładamy biszkopt do gorącego piekarnika, ale już wyłączonego na ok. 15 minut. Później otwieramy piekarnik i zostawiamy biszkopt w spokoju do całkowitego wystudzenia.

  4. DROBNE UWAGI
    Nie wkładamy masy do nierozgrzanego piekarnika. Włączmy grzanie odpowiednio wcześniej, aby był gorący, gdy ciasto będzie gotowe. Rzucenie biszkopta powoduje, że nie opadnie on podczas studzenia. Będzie idealnie wyrośnięty i będzie miał równą powierzchnię. Pamiętajmy, aby dobrze ubić białka, ponieważ to one muszą zapewnić to, żeby biszkopt ładnie wyrósł podczas pieczenia. Jeśli boicie się, że nie wyrośnie, to dodajcie do mąki łyżeczkę proszku do pieczenia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

drNowak 23 stycznia Też tak robię. Jedyne co to nie rzucam. Może kiedyś spróbuje z tym rzucaniem. Najbardziej lubimy tort z truskawkami w galaretce. No i brzdąc. I jeszcze kilka innych. Biszkopt jest uniwersalny ! Pozdrawiam:) Odpowiedzi: 1 ▼

2 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 22 stycznia Wygląda rewelacyjnie :) Teraz tylko trzeba przełożyć go czymś równie pysznym i mamy słodką rozpustę ;) Super :)

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń