Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt orzechowo - kakaowy

Biszkopt orzechowo - kakaowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 477 Ocena: 3422

Dodano:

Odsłon: 219

Biszkopt orzechowo - kakaowy z mielonych orzechów włoskich, idealny do tortów lub ciast.

Składniki

  • 3 całe jajka
  • 3 białka
  • 150g zmielonych orzechów włoskich
  • 0,5szkl. mąki tortowej
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżki kaszy manny
  • 2 łyżeczki naturalnego kakao
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • szczypta soli
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Biszkopt orzechowo - kakaowy

Przygotowanie

  1. Z całych jajek rozdzieliłam żółtka i białka. Wszystkie białka (łącznie 6 sztuk) umieściłam w misce i ubiłam ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do ubitej piany dosypałam cukier zwykły i waniliowy i ubijałam pianę dalej, aż cukier się rozpuścił. Następnie do piany dodawałam po jednym żółtku i miksowałam do połączenia. W oddzielnej misce wymieszałam wszystkie składniki sypkie, tzn. mąkę tortową, ziemniaczaną, zmielone orzechy, kaszę manną, proszek do pieczenia i kakao. Wymieszane składniki sypkie dodałam partiami do ubitych jajek i wymieszałam łyżką do połączenia składników. Tortownicę o średnicy 20cm wyłożyłam na dnie papierem do pieczenia, wpuszczając jego brzegi w obręcz. Do formy przelałam ciasto i wstawiłam je do piekarnika. Biszkopt piekłam ok. 40 minut w temp. 170 stopni bez termoobiegu. Po upieczeniu od razu wyjęłam go z piekarnika i studziłam w formie na metalowej kratce, przykryty ręcznikiem kuchennym. Taki biszkopt można przekroić na dwa grubsze lub 3 cieńsze blaty i przełożyć dowolnym kremem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń