Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proste i pyszne ciasto z brzoskwiniami. Lekki piankowy krem, galaretki i brzoskwinie współgrają tutaj idealnie. Takie ciasto będzie smakować gościom na imprezie, ale również będzie świetnym pomysłem jako dodatek do popołudniowej kawki. Poniżej składniki na formę 38x26 cm.
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8446
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1226
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10148
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4623
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 672
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 8446
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1226
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10148
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4623
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 672
Składniki
Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka osobno wymieszać z olejem. W dużej misce ubić białka ze szczyptą soli. Do białek partiami dodawać cukier i dalej ubijać. Następnie wlewać powoli żółtka i ubijać. Na koniec ręcznie delikatnie wmieszać mąkę. Formę wysmarować masłem, wylać ciasto i włożyć do piekarnika 170 stopni góra-dół na 25-30 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu wystudzić. Biszkopt można również upiec dzień wcześniej, wtedy lepiej się kroi. W garnku w 400 ml wrzątku rozpuścić 2 galaretki i wystudzić. W drugim garnku w 1 l wrzątku rozpuścić 3 galaretki i wystudzić. Brzoskwinie odsączyć na sitku. Sok będzie do nasączania biszkoptu. Brzoskwinie pokroić na plastry. Biszkopt przeciąć na dwa płaty ciasta. Dolną cześć przełożyć z powrotem do formy i nasączyć sokiem brzoskwiniowym. W wysokim naczyniu ubić mleko ze Śnieżkami, pod koniec wlać tężejącą galaretkę 400 ml. Powstałą piankę wyłożyć na ciasto. Na górę nałożyć drugi płat ciasta, nasączyć resztą soku brzoskwiniowego i ułożyć kawałki brzoskwiń. Górę zalać tężejącą galaretką i odstawić do lodówki na min. 2h, najlepiej na całą noc. SMACZNEGO!!!