Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z musem czekoladowym i czereśniami

Biszkopt z musem czekoladowym i czereśniami

Autor:

Przepisów i artykułów: 192 Ocena: 1629

Dodano:

Odsłon: 3575

Ciasto jest mało słodkie i orzeźwiające. Idealne na letnie wieczory! Oczywiście można użyć innych sezonowych owoców takich jak maliny, truskawki czy porzeczki.

Składniki

  • Składniki na biszkopt : 6 dużych jaj, 1 szklanka cukru, 1,5 szklanki mąki, 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczka octu.
  • Składniki na mus czekoladowy: 500 ml śmietanki 30%, 2 czekolady deserowe, 1 łyżeczka cukru pudru, 250g serka mascarpone.
  • Składniki na poncz: 1,5 szklanki wrzątku, 3 łyżki cukru, sok z cytryny.
  • Ponadto: 500g czereśni, 2 galaretki wiśniowe.
> 6 os. > 60 min łatwe drogie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Biszkopt: Białka ucieramy na puszysta masę, dodajemy małymi porcjami cukier. Następnie, cały czas miksując, dodajemy po trochu przesianą mąkę. Do żółtek dodajemy proszek do pieczenia i ocet. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na ok 1 minutę. Dodajemy do masy ciasta, delikatnie mieszamy. Ciasto wlewamy na blaszkę (20x30cm) wyłożoną papierem do pieczenia. Wkładamy do nagrzanego do 180oC piekarnika i pieczemy ok 40 minut. Sprawdzamy wykałaczką czy ciasto jest już upieczone. Odstawiamy do wystygnięcia. Dzielimy na 2 blaty.

    Mus czekoladowy: Śmietankę podgrzewamy, wrzucamy do niej połamaną czekoladę, odstawiamy na ok 3 minuty, dokładnie mieszamy, aż czekolada się rozpuści i powstanie jednolita masa. Studzimy, a następnie wstawiamy do lodówki na 2-3 godziny, aby śmietana była mocno schłodzona. Gdy śmietanka będzie odpowiednio schłodzona dodajemy serek mascarpone i ubijamy na puszysty krem.

    Poncz: cukier zalewamy przegotowaną wodą, rozpuszczamy, studzimy. Doprawiamy do smaku sokiem z cytryny.

    Dolną część biszkoptu sączymy połową ponczu. Wykładamy mus czekoladowy, przykrywamy pozostałą częścią ciasta. Na wierzch układamy uprzednio umyte i pozbawione pestek czereśnie. Polewamy tężejącą galaretką.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń