Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z owocami i galaretką

Biszkopt z owocami i galaretką

Autor:

Przepisów i artykułów: 82 Ocena: 1780

Dodano:

Odsłon: 9827

Smaczne i orzeżwiające ciasto nie wymagające wielkich umiejętności.

Składniki

  • Biszkopt
  • jaja 5 szt
  • cukier i mąka tortowa po 3/4 szkl
  • proszek do piecz.1 łyżeczka
  • 0.5 szkl gorącej wody
  • o,5 szkl oleju
  • Potrzebne będą dwa rodzaje galaretki np.cytrynowa do jabłek a wiśniowa do czereśni tak jak w moim cieście
  • dodatkowo w miarę potrzeby przydadzą się 2-3 łyżki cukru /do owoców w galaretkach/
  • 2-3 jabłka pokrojone w 8 a 8 na talarki
  • inne owoce u mnie mrożone czereśnie
  • śmietana 30 % 330ml
  • śmietanfix 1 op
  • kilka kostek czekolady lub wiórki kokosowe
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Biszkopt z owocami i galaretką

Przygotowanie

  1. Białka ubić ze szczyptą soli i cukrem,kiedy będą sztywne dodawać po 1 żółtku następnie "chlusnąć" mocno ciepłą wodę chwilę ubijać i dodać ok 5 łyżek ojeju ubijać aż masa zrobi się gęsta i szkląca.
    Mąkę przesianą i wymieszaną z proszkiem wsypywać po 1 łyżce delikatnie mieszać,następnie masę wylać na wysmarowaną lub wyłożoną papierem do pieczenia blachę, wstawić do nagrzanego do 175 stopni piekarnika.
    Upiec biszkopt/25-30 min./i przekroić na dwie części.

    Pokrojone jabłka wrzucić do garnka z 3 szkl. wody chwilę pogotować/do miękkości jabłek/po wyłączeniu dodać galaretki cytrynowe i dobrze wymieszać,odłożyć,kiedy zaczną gęstnieć wylać na 1 część biszkopta na to położyć drugą część na wierzch wylać 2 galaretki z innymi owocami.Postąpić tak ja z galaretkami cytrynowymi.
    Po porządnym schłodzeniu/w lodówce/ ubić na wierzch śmietanę kremówkę /.1 śmitanfiks/330 ml.na wierzch zetrzeć na grubych oczkach tarki kilka kostek czekolady lub posypać wiórkami kokosowymi schłodzić i gotowe.
    Smacznego.
    .

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń