Do góry

Desery Przepis na:

Biszkopt z truskawkami

Biszkopt z truskawkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 13 Ocena: 131

Dodano:

Odsłon: 2791

Lekkie, owocowe ciacho na szybko, z sezonowymi owocami i galaretką.

Składniki

  • 4 jajka
  • 1/3 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki pszennej /tortowej
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • torebka czarnej herbaty
  • 400 ml mleka
  • 1 budyń śmietankowy
  • 250 ml śmietanki 30%
  • 1 utrwalacz do śmietanki
  • 0,5 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe
5-6 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Gotujemy budyń na mleku, zostawiamy do całkowitego wystygnięcia.
    W 800 ml wrzącej wody rozpuszczamy galaretki, studzimy.
    Zaparzamy kubek czarnej herbaty.

  2. Przygotowujemy formę do pieczenia - smarujemy tłuszczem oraz obsypujemy delikatnie mąką.
    Starannie oddzielamy białka od żółtek. Żółtka ucieramy z cukrem - miksujemy powoli dodając cukier, aż do uzyskania jednolitej jasnej masy. Stopniowo dodajemy obie mąki i proszek do pieczenia - etapami przesiewamy i miksujemy.
    Białka ubijamy na sztywno. Podczas ubijania warto dodać szczyptę soli. Gotową pianę przekładamy do wcześniej przygotowanej masy z żółtkami i mieszamy do połączenia się składników.
    Masę wlewamy do wcześniej przygotowanej formy. Pieczemy w 180 stopniach około 25 minut lub do uzyskania “suchego patyczka”.

  3. Czekamy do całkowitego wystudzenia biszkoptu, obracamy górą do dołu. Nasączamy wystygniętą herbatą.

  4. Śmietankę ubijamy na sztywno, następnie dodajemy utrwalacz i ¾ ugotowanego budyniu, ciągle miksując. Gładką masę wykładamy równomiernie na ciasto.

  5. Na kremie układamy truskawki i wykładamy tężejącą już galaretkę. Ciasto wkładamy do lodówki do całkowitego stężenia galaretki.

    Smacznego!

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń