Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wieczorem zastanawiałam się, jakie ciasto upiec do kawy. Szarlotkę? Makowiec, a może coś z galaretką? Sięgnęłam po swój bardzo stary zeszyt z przepisami i trafiłam na to ciasto. Pomimo, że wydaje się pracochłonne, ponieważ składa się z 2 placków biszkoptowych, masy jabłkowej i masy kokosowej, a w dodatku jeszcze galaretki – naprawdę nie trzeba poświęcać mu wiele czasu :)
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 783
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 914
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 126
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2812
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 783
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 914
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 126
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2812
Składniki
Biszkopty Białka ubijamy na sztywno, dodajemy cukier i żółtka - dalej ubijamy, na samym końcu dodajemy mąkę pszenną, ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Całość dokładnie miksujemy. Dzielimy na dwie części - do drugiej dodajemy 3 łyżki maku (lub kakao). Pieczemy 2 placki biszkoptowe (niewysokie) w prostokątnych blachach wyłożonych papierem do pieczenia, w temperaturze 180 stopni - ok. 20 minut każdy. Po wystudzeniu biszkoptów każdy możemy nasączyć (np. rozcieńczonym alkoholem lub wodą z cytryną) - nie jest to konieczne, ja jednak nasączyłam (rozcieńczoną nalewką cytrynową).
Masa jabłkowa Galaretkę brzoskwiniową rozpuszczamy w 1/2 szkl. wrzątku i pozostawiamy do lekkiego stężenia. Jabłka obieramy i ścieramy na grubej tarce. Lekko odparowujemy na patelni, dodajemy cynamon i podsmażamy. Do wystudzonych jabłek dodajemy tężejącą galaretkę.
Masa kokosowa Margarynę ucieramy z cukrem pudrem na puszystą masę, dodajemy kokos, a na końcu ubitą pianę z białek - wszystko dokładnie mieszamy. Możemy dodać trochę wódki (ale niekoniecznie - ja dodałam).
Przekładanie Na spód dajemy biszkopt biały, na nim rozsmarowujemy masę jabłkową, następnie układamy biszkopt makowy, a na nim masę kokosową. Wierzch możemy polać polewą czekoladową lub rozłożyć prawie stężałą galaretkę brzoskwiniową rozpuszczoną w szklance wody. Całość odstawiamy do lodówki by masy stężały (u mnie ciasto leżakowało całą noc :) ).