Do góry

Desery Przepis na:

Biszkoptowe mocno krówkowe

Biszkoptowe mocno krówkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 538 Ocena: 7200

Dodano:

Odsłon: 6801

Ciasto z biszkoptem budyniowym-krówkowym. Ciasto z masą budyniowo-krówkową. Ciasto też z kremem śmietankowo-kajmakowym. Góra ciasto to blaty waflowe. Ciasto też z nasączonymi biszkopcikami, wyszło bardzo pyszne.

Składniki

  • BISZKOPT BUDYNIOWO -KRÓWKOWY:
  • -5 jajek -150 g.cukru -2 duże budynie krówkowe po 64 g.
  • -1 łyżka mąki tortowej -1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • -40 g. płatków czekoladowych
  • MASA BUDYNIOWO-KRÓWKOWA:
  • -4 szklanki mleka -1,5 dużych budyni krówkowych tj.ok.100 g.
  • -4 łyżki cukru -2 żółtka -100 g. masła
  • CIASTKA: -ok. 200 g. biszkopcików
  • -1 szklanka mocnej kawy i posłodzonej w/g uznania
  • KREM ŚMIETANKOWO-KAJMAKOWY:
  • -500 ml. śmietanki 30 % -350 g. sera śmietankowego
  • -510 g. Kajmaku (może być i inna masa krówkowa)
  • -30 żelatyny -3/4 szklanki wody
  • GÓRA: -2 tafle waflowe kwadratowe
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli potem cukrem. Dodawać po żółtku i ubijać. Na koniec stopniowo przesiewać budyń z mąką i proszkiem,jednocześnie mieszać łopatką.Na koniec wmieszać płatki czekoladowe. Wylać do blaszki 30x40 cm.wyłożonej papierem do pieczenia. Piec ok.25 min. w 175*. Obrócić na deskę,zdjąć papier i ostudzić. Włożyć z powrotem do tej samej blaszki, wyżej wyścielanej papierem do pieczenia.

  2. masa budyniowa- Budynie rozmieszać z żółtkami, cukrem i 1 szklanką mleka. Resztę mleka zagotować i ugotować budyń. Odstawić z palnika i od razu dodać masło i wymieszać. Ostudzić do letniego, często mieszając i wylać na biszkopt.
    biszkopciki-Ciasteczka maczać w zimnej kawie i układać na budyniu. Ciasto schłodzić.

  3. krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do letniego.Schłodzoną śmietankę ubić z serem i miękką masą Kajmakową. Dolewać żelatynę i krótko zmiksować.Wylać na biszkopciki .

  4. Na górze ułożyć blaty waflowe, obcinając do odpowiednich rozmiarów.Ciasto schłodzić w lodówce.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (14)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń