Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Napoleonka to deser, którego głównym składnikiem jest masa budyniowa. Przygotowanie jej w wersji klasycznej zajmuje sporo czasu, bo sekretem jest idealne ciasto. Dla leniwych mamy szybką wersję napoleonki, która w smaku jest równie wyborna.
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13260
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2593
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3742
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4754
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13260
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2593
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3742
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4754
Składniki
Do pół litra mleka dodajemy budyń, mąkę i żółtka. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia wszystkich składników. Pozostałe mleko mieszamy, dodając do niego cukier, masło, cukier waniliowy. Gdy się zagotują, powoli wlewamy mleko z żółtkami i budyniem - gotujemy na małym ogniu, cały czas energicznie mieszając, by nie przypalić masy. Budyń jest gotowy, gdy na jego powierzchni zaczynają pojawiać się bulgoczące bańki z powietrzem.
Blaszkę, najlepiej 24x28 cm - jeśli będzie mniejsza, napoleonka będzie wyższa, wykładamy papierem do pieczenia. Spód wykładamy krakersami. Na to dajemy ciepły krem budyniowy, na wierz układamy drugą warstwę krakersów. Gdy krem ostygnie, ciasto wstawiamy do lodówki. Po wyjęciu sowicie obsypujemy je cukrem.