Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Napoleonka to deser, którego głównym składnikiem jest masa budyniowa. Przygotowanie jej w wersji klasycznej zajmuje sporo czasu, bo sekretem jest idealne ciasto. Dla leniwych mamy szybką wersję napoleonki, która w smaku jest równie wyborna.
Do pół litra mleka dodajemy budyń, mąkę i żółtka. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia wszystkich składników.
Drugą połowę mleka gotujemy z masłem, cukrem oraz cukrem z wanilią. Gdy się zagotuje, powoli wlewamy mleko z jajkiem - gotujemy na małym ogniu, cały czas energicznie mieszając, by nie przypalić masy. Budyń jest gotowy, gdy na jego powierzchni zaczynają pojawiać się bulgoczące bańki z powietrzem.
Blaszkę, najlepiej 24x28 cm - jeśli będzie mniejsza, napoleonka będzie wyższa, wykładamy papierem do pieczenia. Spód wykładamy krakersami. Na to dajemy ciepły krem budyniowy, na wierz układamy drugą warstwę krakersów. Gdy krem ostygnie, ciasto wstawiamy do lodówki. Po wyjęciu sowicie obsypujemy je cukrem.
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 29
Ja dziś miałem jeszcze ochotę na jakiś orzeźwiający napój. Jest nim lemoniada...
Odsłon: 47
Takie mięso jest soczyste i bardzo smaczne. Domowa wędlina najlepsza.
Odsłon: 29
Ja dziś miałem jeszcze ochotę na jakiś orzeźwiający napój. Jest nim lemoniada...
Odsłon: 47
Składniki
Do pół litra mleka dodajemy budyń, mąkę i żółtka. Dokładnie mieszamy do rozpuszczenia wszystkich składników. Drugą połowę mleka gotujemy z masłem, cukrem oraz cukrem z wanilią. Gdy się zagotuje, powoli wlewamy mleko z jajkiem - gotujemy na małym ogniu, cały czas energicznie mieszając, by nie przypalić masy. Budyń jest gotowy, gdy na jego powierzchni zaczynają pojawiać się bulgoczące bańki z powietrzem.
Blaszkę, najlepiej 24x28 cm - jeśli będzie mniejsza, napoleonka będzie wyższa, wykładamy papierem do pieczenia. Spód wykładamy krakersami. Na to dajemy ciepły krem budyniowy, na wierz układamy drugą warstwę krakersów. Gdy krem ostygnie, ciasto wstawiamy do lodówki. Po wyjęciu sowicie obsypujemy je cukrem.
Przepisy Desery
Desery
Ciasto mrowisko z truskawkami
Desery
Ciasto na zimno z mascarpone i bananami
Desery
Tarta cytrynowa z mascarpone
Desery
Sernik na zimno z owocami. Idealne ciasto na upały
Ciasto mrowisko z truskawkami
Pyszne ciasto mrowisko z truskawkami zapraszam po przepis .
Odsłon: 10
Ciasto na zimno z mascarpone i bananami
Szybka propozycja na słodki deser bez pieczenia. Wyśmienite ciasto na kruchym...
Odsłon: 27