Do góry

Desery Przepis na:

Brokułowa sałatka z orzeszkami

Brokułowa sałatka z orzeszkami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2230 Ocena: 18990

Dodano:

Odsłon: 2

Sprawdzony przepis na "Brokułowa sałatka z orzeszkami"

Składniki

  • 80 dag brokułów
  • 20 dag nerkowców (ew. migdałów lub fistaszków)
  • 2 łyżki pestek słonecznika
  • 5 dag suszonej żurawiny
  • 2 czerwone cebule
  • 2-3 łyżki miodu
  • 3 łyżki curry w proszku
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 3 łyżki jasnego octu balsamicznego
  • sól
  • pieprz
3-4 os. 30 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Odłóż 5 dag nerkowców. Resztę orzeszków wrzuć do garnka. Zalej wodą, tak by były przykryte. Doprowadź do wrzenia, po czym zmniejsz płomień i gotuj 10 minut. Osącz, odłóż do wystudzenia. Brokuły oczyść, umyj, podziel na różyczki, ugotuj w posolonej wodzie. Odcedź, wystudź.

  2. Odłożone nerkowce posiekaj i razem z pestkami słonecznika zrumień na suchej patelni. Żurawinę posiekaj. Cebule obierz, pokrój w kostkę. Ugotowane orzechy wymieszaj z miodem i curry. Dolej 3 łyżki wody, ocet i oliwę. Zmiksuj.

  3. Sos przypraw solą oraz pieprzem. Brokuły pokrój w kostkę, wymieszaj z żurawiną i cebulą. Posyp zrumienionym słonecznikiem i nerkowcami. Polej sosem.

  4. ok. 30 min, 1 porcja zawiera ok. 440 kcal. Ok. 4,20 zł za porcję

    Źródło: Tina

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń