Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Płatki jaglane gotowane na mleku roślinnym, z dodatkiem banana i szczypty cynamonu oraz malin. Zdrowsza wersja budyniu tradycyjnego. Doskonały deser lub pożywne śniadanie.
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 202
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 202
Składniki
Mleko wlewamy do rondelka, wsypujemy płatki i solimy szczyptą soli. Gotujemy całość do miękkości, mieszając od czasu do czasu i utrzymując mleko na małym ogniu. Na koniec gotowania słodzimy płatki i dodajemy cynamon. Zdejmujemy rondelek z ognia, wkrawamy banana. Blendujemy budyń na gładką masę. Jeśli jest bardzo gęsty dodajemy trochę mleka. Wykładamy budyń na salaterki i polewamy go sokiem malinowym lub wkładamy świeże maliny uprzednio roztarte z cukrem.
Zamiast banana można zmiksować w budyniu brzoskwinię, dojrzałą i soczystą. Cynamon można zastąpić cukrem waniliowym. Mleko migdałowe polecamy szczególnie do tego przepisu, ale równie dobre będzie mleko kokosowe lub owsiane, czy też mleko krowie. Płatki jaglane można zastąpić kaszą. Należy wówczas przepłukać ją w zimnej wodzie. Wydłuża się wtedy czas gotowania jagły z 5 minut do 20 minut.
Przepis na budyń jest bardzo prosty, wykonanie błyskawiczne, efekt fantastyczny.