Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Budyń z sosem karmelowym"
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 67
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 123
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 362
W sezonie dodajemy je do makaronów, zup, serwujemy z jajkiem sadzonym, warto...
Odsłon: 67
Grillowane plastry boczku - pyszne i mega soczyste. Marynata z sosem teriyaki...
Odsłon: 123
Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...
Odsłon: 362
Składniki
Połowę mleka wlej do garnka, dodaj masło, zagotuj. Do pozostałego mleka dodaj żółtka, cukier, cukier wanilinowy oraz mąkę ziemniaczaną. Zmiksuj mikserem na gładką masę. Gdy mleko w garnuszku zacznie wrzeć, garnek zestaw z ognia i powoli (ciągle mieszając) wlej masę żółtkową. Gotuj na małym ogniu, aż całość zgęstnieje. Ciepły budyń przełóż do silikonowych foremek lub małych miseczek. Gdy przestygnie, wstaw do lodówki, by dobrze stężał.
Przygotuj sos. Do rondelka wsyp cukier. Podgrzewaj na małym ogniu, mieszając aż się roztopi i zbrązowieje. Garnek zestaw z ognia. Ciągle mieszając trzepaczką, cienkim strumieniem wlej mleko oraz śmietankę (rób to ostrożnie, aby się nie poparzyć, bo powstanie dużo pary).
Ponownie podgrzej intensywnie mieszając trzepaczką, a gdy całość zacznie wrzeć, dodaj masło. Podgrzewaj jeszcze kilka minut, aż wszystkie się połączą. Wystudzony sos przelej do słoiczka i przechowuj w lodówce. Budyń przełóż na talerzyki, każdą porcję polej sosem karmelowym.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 420 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie