Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Aromat i zapach jesieni zamknięty w pysznych i delikatnych bułeczkach.
blaszka do pieczenia 24 x 35 cm
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 4123
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 53
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 21
Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...
Odsłon: 4123
Preparowana gryka lub ryż świetnie nadają się do chrupiącej panierki. Ryba w...
Odsłon: 53
Nie chcę się powtarzać z łososiem, powiem tylko, że jedni go kochają, a drudz...
Odsłon: 21
Składniki
Jabłka, pigwowiec umyć, jabłka obrać. Jabłka, pigwowiec utrzeć na tarce o grubszych otworach, dodać 1/4 szklanki cukru, usmażyć, wystudzić. Mąkę przesiać. Mleko podgrzać aby było ciepłe. Drożdże pokruszyć do miseczki dodać 1 łyżkę cukru, trochę mleka, 1 łyżkę mąki , wymieszać , odstawić w ciepłe miejsce aby drożdże się ruszyły. Masło rozpuścić. 2 jajka i 2 żółtka ubić na puszysto z 3/4 szklanki cukru.
Ubite jajka dodać do mąki , dodać resztę mleka, drożdże, szczyptę soli i wyrabiać ciasto , gdy zaczyna odchodzić od naczynia w którym się go wyrabia , dodawać stopniowo masło i wyrabiać aż ciasto będzie sprężyste i będzie odchodzić od naczynia. Pozostawić w ciepłym miejscu na około 40 minut. Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę , podzielić na 4 części, rozwałkować , podzielić na prostokąty , na każdy ułożyć porcję usmażonych jabłek z pigwą.
Zlepić brzegi, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wierzch naciąć w 2 miejscach.
Przygotowane bułeczki na wyrośnięcie na około 10 minut. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Wyrośnięte bułeczki posmarować roztrzepanym jajkiem, wstawić do piekarnika i piec 15 minut, do dobrego zrumienienia.