Do góry

Desery Przepis na:

Bułeczki z powidłami

Bułeczki z powidłami

Autor:

Przepisów i artykułów: 567 Ocena: 4968

Dodano:

Odsłon: 2124

Szybkie i proste bułeczki pieczone.

Składniki

  • 2 ½ szk. mąki pszennej
  • 10 dag drożdży
  • 2 jajka+ białko
  • 1 szk. mleka
  • 10 dag masła
  • 2 łyżki cukru
  • Powidła
  • Cukier puder do posypki
5-6 os. 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. 1. Drożdże przekładamy do miski.

  2. 2. Dodajemy mąkę oraz cukier.

  3. 3. Wlewamy mleko i mieszamy.

  4. 4. Odstawiamy na 15 minut do wyrośnięcia.

  5. 5. Do większej miski wsypujemy mąkę.

  6. 6. Wbijamy 2 jajka.

  7. 7. Masło rozpuszczamy, następnie studzimy i dodajemy do mąki.

  8. 8. Wlewamy rozczyn i wyrabiamy ciasto jak jest za rzadkie dodajemy mąkę.

  9. 9. Robimy kuleczki.

  10. 10. Rozpłaszczamy.

  11. 11. Nakładamy powidła i zawijamy.

  12. 12. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.

  13. 13. Każdą kuleczkę smarujemy białkiem.

  14. 14. Pieczemy 30 minut w 180˚C.
    15. Gdy przestygną posypujemy cukrem pudrem.

  15. 16.Bułeczki gotowe.
    17. Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (8)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

szuela 13 marca Dzień dobry, czy nie pomyliła się Pani w ilości mąki? 10 dag czyli cała kosteczka na powiedzmy 35-40 dag mąki?
Robię bułeczki z pół kg mąki (bez nadzienia) i trzymam się proporcji 50-60 dag mąki na 1/3 kostki czyli ok 3 dag.
Do ciasta z owocami na 35 dag mąki dodaję 1/4 kostki.
Obawiam się, że z taką ilością drożdży jak u Pani ciasto będzie nimi zbyt silnie pachniało.
Pozdrawiam
Odpowiedzi: 1 ▼

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Nevermore 19 lutego Powidła to ja uwielbiam i wg mnie, jest to najlepsze nadzienie :) Takie pulchne buły z powidłami są przepyszne, mniam :) 6,5+ ;)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń