Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cannoli, to pyszny, sycylijski deser w postaci rurek, które wypełnione są serem ricotta. Deser jest dość podobny do rurek z kremem, ale ma nieco twardszą, chrupiącą rurkę, a w nim skrywa się zamiast kremowego wnętrza ze śmietanki i mascarpone, aksamitne w smaku, serowe nadzienie z ricottą. To właśnie chrupkość ciasta i miękkość delikatnego serka, sprawia, że smakują zaskakująco, są wyjątkowo oryginalne, a przede wszystkim bardzo pyszne!
Mikser, foremki do rurek z kremem, miska, średni garnek
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 119
Bardzo szybka, bardzo smaczna i bardzo prosta potrawa. Warto spróbować zrobić...
Odsłon: 119
Składniki
Zacznij od przygotowania ciasta. W większej misce dodaj mąkę typu zero. Do miski dorzuć cukier puder, szczyptę cynamonu oraz szczyptę soli, która podbije smak cukru. Wymieszaj składniki za pomocą dłoni lub w maszynie.
Do miski dorzuć masło, najlepiej, aby nie było zbyt twarde i wymieszaj ponownie składniki. Następnie dodaj dwa jajka, białe (najlepiej słodkie) wino i ponownie wymieszaj. Dzięki temu, że dodamy wino, ciasto będzie miało wyjątkowo lekką i chrupiącą konsystencję. Nie używaj jednak więcej niż pół szklanki wina, a najlepiej tyle, ile w opisie, czyli 60 ml. Ciasto powinno być elastyczne, a nie przypominające ciasta na kruszonkę. Można dolać do niego nieco wody, ale musi być takie, aby dać się rozwałkować. Możesz je wyrabiać jak np. ciasto na pierogi. Po odpowiednim wypracowaniu odłóż ciasto na 1-1,5 h.
Wykrawaj z ciasta koła, podobnie jak na pierogi. Do tego możesz użyć gotowej, metalowej formy, albo większego kubka. Po wycięciu musisz mieć przygotowaną specjalną formę (rurki metalowe) jak do robienia rurek z kremem, albo specjalne do cannoli. Obwiń przygotowane wcześniej ciasto i złóż je w formie cannoli, aby stykało się brzegami. Pomocne będzie użycie oleju, aby ciasto się nieco zlepiło. Ciasto musi się nakładać brzegami, jak na nakładkę.
W garnku o średniej wielkości wlej olej, ok. 1/4 litra, aby tylko zakrył dno nieco ponad powierzchnię i dało się w nim zanurzyć przygotowane Canneloni. Smaż na rozgrzanym ogniu do uzyskania złocistego koloru, ale koniecznie - nie smaż więcej na pierwszy raz niż 3 rurki na raz, ponieważ temperatura może doprowadzić do tego, że część się bardziej przypali. Obracaj je do uzyskania lekko zarumienionego, złotego koloru.
Tak przygotowane rurki przełóż na ręcznik papierowy do odsączenia.
Przygotuj nadzienie. Odciśnij ricottę z wody przez sitko. Następnie przerzuć ją do większej miski. Dodaj 100 g cukru pudru i wszystkie składniki razem wymieszaj. Dodaj ekstraktu z wanilii lub cukru wanilinowego (wystarczy łyżeczka) i szczyptę cynamonu. Do nadzienia możesz dodać posiekanych pistacji, albo czekolady.
Zastosuj rękaw piekarniczy. Tak przygotowanym kremem wypełnij rurki za pomocą rękawa piekarniczego. Masa serowa może nieco wystawać poza rurki, dzięki temu będzie można kremową konsystencję zamoczyć również w pistacjach lub pokrojonych na kawałki czekoladzie.