Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Cantuccini (włoskie ciasteczka)"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 783
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 914
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 126
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2812
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 783
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 914
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 126
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2812
Składniki
Migdały włóż do miseczki i zalej wrzącą wodą. Odstaw na 5-10 minut a następnie osącz na sicie i usuń skórki. Do miski wbij jajka, dodaj cukier oraz cukier wanilinowy, ucieraj mikserem przez ok. 5 min. Masa powinna zwiększyć objętość, zrobić się bardzo gęsta i kremowa a cukier całkowicie rozpuścić.
Następnie dodaj proszek do pieczenia, skórkę otartą z pomarańczy oraz cytryny, cynamon, kardamon i gałkę muszkatołową. Nie przerywając miksowania stopniowo po 1 łyżce wsypuj mąkę. Gdy ciasta dokładnie się połączą, dodaj obrane migdały, wymieszaj.
Z ciasta uformuj 2 długie wałeczki o średnicy ok. 6 cm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, zachowując między nimi odstęp i lekko spłaszcz. Piecz w piekarniku nagrzanym do 180°C ok. 25 min, aż się zezłocą. Wyjmij, przestudź ok. 10 min.
Następnie ciasto pokrój nożem z piłką na 1-2 cm kromeczki, na ukos. Ułóż je płasko na blasze i podpiekaj, aż wyschną i zrobią się chrupiące przez ok. 15 min w temp. 175°C (odwracając w połowie pieczenia na drugą stronę).
60 minut. Sztuka: 80 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie