Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Chrupiąca tarta z czekoladą i orzechami"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 183
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 63
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 94
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 183
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 63
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 94
Składniki
Czekoladę połam na kawałki, wrzuć je do metalowej miski albo małego garnka. Naczynie ustaw na większym garnku z gotującą się wodą. Mieszając czekoladę, rozpuść ją w kąpieli wodnej. Przestudź.
2. Orzechy włoskie i makadamia oraz migdały grubo posiekaj. Piekarnik rozgrzej do temp. 175 st. Tortownicę o śr. 26 cm wyłóż papierem do pieczenia.
Jajka dobrze rozbij trzepaczką albo zmiksuj. W misce wymieszaj mąkę z cukrem, cukrem waniliowym oraz solą. Do suchej mieszanki wlej masę jajeczną oraz przestudzoną czekoladę. Wszystko wymieszaj krótko mikserem albo łyżką.
Przygotowane w ten sposób ciasto czekoladowe przełóż do tortownicy, łyżką wyrównaj wierzch. Równomiernie posyp go wymieszanymi posiekanymi orze chami. Posypkę lekko dociśnij dłonią i posyp brązowym cukrem.
Tortownicę wstaw do na grzanego piekarnika. Piecz ok. 35 min. 15 min przed końcem wierzch tarty posmaruj podgrzanym dżemem morelowym.
Wersja dla dorosłych
Tarta zyska jeszcze ciekawszy smak, gdy do ciasta dodasz (razem z jajkami) 50 ml likieru orzechowego albo 30 ml wódki orzechówki.Źródło: Tina