Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zebrałam w sadzie trochę papierówek, a że i w lodówce miałam ciasto francuskie to zrobiłam ciacha z jabłkami. Wyszły pycha.
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 194
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 75
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 105
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 194
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 75
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 105
Składniki
Obrać jabłka, pokroić w kostkę, włożyć do garnuszka, poddusić chwilę, dodać słodziki lub cukier oraz cynamon - wg, uznania. Nie napisałam ilości cynamonu, gdyż ja osobiście daję sporo cynamonu a ktoś może oczywiście dodać mniej. Półtwarde jabłuszka odstawić do lekkiego ostygnięcia.
Płat ciasta francuskiego rozłożyć na desce i wykrawać 8 równych części. W zależności od formy ciasteczka (prostokąty lub trójkąty) ułożyć jabłka - dla prostokątów na środku, dla trójkątów z jednego brzega ciasta. Brzeg ciasta posmarować rozkłóconym jajkiem. Zlepić brzegi. Ponakłuwać widelcem ciasteczka. Posmarować ciastka jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika, w temperaturze 220 stopni C. piec ok. 25 -30 minut. Najlepiej smakują jeszcze ciepłe. Życzę smacznego.