Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasteczka kocie oczka"
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 245
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 80
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 118
Bardzo szybkie do wykonania ciasto bez pieczenia. Herbatniki z puszystym krem...
Odsłon: 245
Rewelacyjny, sezonowy obiad w 20 minut. Ziemniaczane kluseczki ze szparagami,...
Odsłon: 80
Dziś postanowiłam trochę inaczej ugotować moja zupę niż dotychczas. Zwykle ni...
Odsłon: 118
Składniki
Czas przygotowania 50 minut. Cena całości około 15 zł
Wartość odżywcza 100 g 367 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 16 g/Węglowodany 52 g
Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia. Jajka ucieramy z cukrem na puszystą masę, dodajemy do mąki razem ze szczyptą soli, posiekanym masłem i śmietaną. Zagniatamy ciasto, formujemy w kulę i dzielimy na połowę. Na godzinę wstawiamy do lodówki.
Jedną część wałkujemy na grubość 0,5 cm i wykrawamy z niej szklaneczką, foremką do babeczek itp. placuszki. To samo robimy z drugą częścią ciasta. Powinniśmy zrobić parzystą liczbę krążków. W połowie ciasteczek wycinamy mniejsze dziurki.
Blachę natłuszczamy i prószymy mąką lub bułką tartą. Piekarnik nastawiamy na temperaturę 180oC. W czasie, gdy piekarnik się nagrzewa, układamy na blasze ciasteczka. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy na jasny złoty kolor.
Jeszcze ciepłą partię ciasteczek bez dziurek smarujemy marmoladą, dżemem lub konfiturą i przykrywamy partią z otworami. Kocie oczka posypujemy cukrem pudrem.Źródło: Rewia