Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Ciasta
  • Miękkie ciasteczka korzenne
  • Ciasta
  • Przepis na

Miękkie ciasteczka korzenne

31.07.2025 Odsłon: 8584
5.0 (9 oceny)
Czas przygotowania
do 60 min
60 min
Czas gotowania
do 60 min
60 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Miękkie ciasteczka korzenne to idealny deser na chłodne dni. Są niezwykle proste do zrobienia, dlatego do pracy nad nimi warto zaangażować dzieci. Podane z rozgrzewającą herbatą z miodem lub szklanką ciepłego kakao z pewnością wprawią cię w dobry nastrój. Przechowywane w szczelnie zamkniętym pojemniku długo zachowują swoją świeżość. Z doświadczenia jednak wiemy, że znikają w maksymalnie dwa dni. Koniecznie wypróbujcie ten przepis! 

Przepis na miękkie ciasteczka korzenne 

Przepis na ciastka korzenne miękkie to nie tylko doskonały wypiek na święta Bożego Narodzenia. Są tak szybkie w przygotowaniu, że możesz się cieszyć nimi przez całą jesień i zimę, a nawet umilić sobie czas w chłodniejsze dni wiosny. Ten przepis to idealny kompromis między pierniczkami a delikatnymi, maślanymi ciasteczkami. Dzięki dodatkowi miodu i przyprawy korzennej są niezwykle aromatyczne. 

Co ważne, ciasto jest bardzo plastyczne i wdzięczne do wałkowania, więc możesz wycinać z niego dowolne kształty, od serduszek i gwiazdek po klasyczne okrągłe ciasteczka. Zaangażuj dzieci lub bliskich w kuchenne przygotowania i wspólnie wycinaj, dekoruj ciasteczka według własnego uznania. Miękkie ciasteczka korzenne zachowują świeżość przez wiele dni. Możesz przechowywać je w słoiku, dekoracyjnym zamykanym pojemniku lub metalowej puszce. Do ich przygotowania wystarczy ci 6 prostych składników.  

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Jakie składniki wybrać do miękkich ciastek korzennych? 

Postaw na prawdziwe masło o zawartości tłuszczu minimum 82%, dzięki niemu ciasteczka będą miały maślany smak i będą miękkie nawet po kilku dniach. Unikaj w tym przepisu margaryny, bo może znacznie zmienić smak i konsystencję. Użyj też dobrej jakości przyprawy do piernika. W składzie powinna mieć głównie cynamon, goździki, imbir, gałkę muszkatołową i kardamon, bez dodatków mąki czy kakao. Możesz też zrobić samodzielnie domową przyprawę do piernika. Masz wtedy pewność, jakich składników używasz. 

Miód w przepisie pełni podwójną rolę. Nie tylko słodzi, ale też sprawia, że ciasto jest bardziej wilgotne i długo miękkie. Właśnie dlatego wybierz jego płynną odmianę, np. wielokwiatową albo lipową. Zamiast tradycyjnego cukru, wybierz cukier puder. Lepiej rozpuści się w pozostałych składnikach. Jeśli chodzi o mąkę, to wybierz tradycyjną tortową typu 450. 

Co zrobić, aby zrobić miękkie ciasteczka korzenne? 

Miękkie ciasteczka korzenne mają w sobie coś wyjątkowego – lekko wilgotne wnętrze, które wręcz rozpływa się w ustach. Żeby jednak osiągnąć taki efekt i cieszyć się nim przez kilka dni, trzeba zadbać o kilka ważnych szczegółów podczas przygotowania i przechowywania. 

Ciasto na ciasteczka rozwałkuj na grubość ok. 3-4 mm. Zbyt cienkie wałkowanie sprawi, że struktura szybko się wysuszy i stanie się krucha. Grubsze ciasteczka będą bardziej puszyste i mięciutkie w środku. Pilnuj też czasu pieczenia, tylko do momentu lekkiego zezłocenia brzegów, czyli ok. 12-15 minut w 180°C. Jeśli potrzymasz je w piecu zbyt długo, przesuszą się i po ostudzeniu będą twarde. 

Kiedy ciasteczka ostygną, przechowuj je w metalowej puszce lub dużym słoju z pokrywką. Dzięki temu zachowają miękkość na długo. Jeżeli masz bardzo suche powietrze w domu (np. w sezonie grzewczym), możesz wrzucić do środka kawałeczek jabłka. Wymieniaj go codziennie. 

Jak udekorować miękkie ciasteczka korzenne? 

Miękkie ciasteczka korzenne same w sobie są już przepiękne. Mają apetyczny, złocistobrązowy kolor i cudownie pachną. Możesz je też ozdobić i np. podać do popołudniowej kawy albo jako deser po kolacji wigilijnej. Najprostszym sposobem jest oczywiście delikatne oprószenie wierzchu cukrem pudrem tuż przed podaniem. Biały pyłek pięknie kontrastuje z ciemnym kolorem ciastek. 

A może jesteś miłośnikiem czekolady? Rozpuść w kąpieli wodnej kilka kostek gorzkiej lub mlecznej czekolady i za pomocą małej łyżeczki czy woreczka z odciętą końcówką zrób wzory na wierzchu. Możesz też zanurzyć połówki ciastek w czekoladzie i zostawić na kratce do zastygnięcia. 

Warto też zrobić lukier królewski do bardziej kreatywnych zdobień. Możesz go zabarwić barwnikiem i pobawić się w artystę. Dobrym pomysłem jest też lukier cytrynowy, prosty w wykonaniu, świetnie przełamujący korzenne smaki.

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Dania główne

Gołąbki tradycyjne

Dania główne Gołąbki tradycyjne

Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 603

do 60 min 60 min
5
smaker
smaker
Dania główne

Zapiekana karkówka w sosie cebulowym

Dania główne Zapiekana karkówka w sosie cebulowym

Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...

  • Polska
  • Buliony
  • Ryż
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Wieprzowina
  • Przyprawy

Odsłon: 12177

do 60 min 60 min
9
ewaeu
ewaeu
Zupy

Kolagenowy barszcz ukraiński

Zupy Kolagenowy barszcz ukraiński

Polecam. Smaczna, pożywna zupa.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Polska
  • Włoska
  • Ukraińska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Fasolka
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2073

do 60 min 60 min
17
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Dania główne Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Kasze i ryż
  • Gryczana
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 13503

do 30 min 30 min
27
catha
catha
Sałatki

Surówka z pora

Sałatki Surówka z pora

Ostra surówka z pora, kwaśnego jabłka i szczypiorku. Zdrowa, dla lubiących zd...

  • Wielkanoc
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 46264

do 30 min 30 min
45
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Mielone indycze z jagłą i śliwką

Dania główne Mielone indycze z jagłą i śliwką

W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Jaglana
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Imbir
  • Kolendra
  • Majeranek
  • Oregano
  • Tymianek
  • Płatki
  • Kotlety
  • Ciasta
  • Bułki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2752

do 30 min 30 min
13
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Dania główne

Gołąbki tradycyjne

Dania główne Gołąbki tradycyjne

Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...

  • Polska
  • Warzywa
  • Kapusta
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy

Odsłon: 603

do 60 min 60 min
5
smaker
smaker
Dania główne

Zapiekana karkówka w sosie cebulowym

Dania główne Zapiekana karkówka w sosie cebulowym

Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...

  • Polska
  • Buliony
  • Ryż
  • Warzywa
  • Papryka
  • Mięso
  • Kurczak
  • Wieprzowina
  • Przyprawy

Odsłon: 12177

do 60 min 60 min
9
ewaeu
ewaeu
Zupy

Kolagenowy barszcz ukraiński

Zupy Kolagenowy barszcz ukraiński

Polecam. Smaczna, pożywna zupa.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Polska
  • Włoska
  • Ukraińska
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Kapusta
  • Fasolka
  • Buraki
  • Nabiał
  • Jajka
  • Kurczak
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2073

do 60 min 60 min
17
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Dania główne Zdrowa zapiekanka z kaszy gryczanej, ziemniaków i sera

Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.

  • Wielkanoc
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Wegetariańskie
  • Kasze i ryż
  • Gryczana
  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Papryka
  • Nabiał
  • Jajka
  • Ser
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Kolendra
  • Zapiekanki
  • Ciasta
  • Dla zdrowia

Odsłon: 13503

do 30 min 30 min
27
catha
catha
Sałatki

Surówka z pora

Sałatki Surówka z pora

Ostra surówka z pora, kwaśnego jabłka i szczypiorku. Zdrowa, dla lubiących zd...

  • Wielkanoc
  • Dietetyczne
  • Warzywa
  • Owoce
  • Jabłka
  • Nabiał
  • Jogurt
  • Przyprawy
  • Surówki

Odsłon: 46264

do 30 min 30 min
45
ewaeu
ewaeu
Dania główne

Mielone indycze z jagłą i śliwką

Dania główne Mielone indycze z jagłą i śliwką

W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...

  • Wielkanoc
  • Boże Narodzenie
  • Impreza
  • Do pracy
  • Polska
  • Bez laktozy
  • Bez cukru
  • Dietetyczne
  • Jaglana
  • Warzywa
  • Nabiał
  • Jajka
  • Mięso
  • Indyk
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Imbir
  • Kolendra
  • Majeranek
  • Oregano
  • Tymianek
  • Płatki
  • Kotlety
  • Ciasta
  • Bułki
  • Jajka
  • Dla zdrowia

Odsłon: 2752

do 30 min 30 min
13
Smaker
REKLAMA
Smaker
Ciasta
Smaker
Miękkie ciasteczka korzenne
Autor:
smaker
do 60 min
3-4 osoby

Składniki

  • 150 g masła,
  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • jajko,
  • łyżka miodu,
  • 2 łyżeczki przyprawy korzennej,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia.
Sposób przygotowania:
1

Miękkie masło przekłóż do miski. Dodaj cukier. Składniki ubij mikserem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodaj jedno całe jajko i miksuj składniki jeszcze przez chwilę (do połączenia).

2

Do miski z maślaną masą dodaj: miód i przyprawę piernikową. Składniki ponownie zmiksuj. Na koniec dodaj przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki wymieszaj.

3

Odstaw mikser na bok. Z wyrobionego ciasta uformuj kulę, którą następnie podziel na pół. Każdą połówkę owiń folią spożywczą i wstaw na około godzinę do lodówki.

4

Po godzinie wyjmij pierwszą część ciasta. Wyłóż je na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkowuj na placek o grubości około 3-4 mm. Przy użyciu foremek wytnij ciasteczka.

5

Ciasteczka korzenne ułóż na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Piecz do zarumienienia przez około 12-15 minut.

6

Resztki ciasta, które zostały po wycięciu ciasteczek połącz ze schłodzonym ciastem z lodówki. Ponownie zagnieć składniki. Ciasto rozwałkuj. Wytnij kształty, układaj je na blaszce i wstaw do piekarnika na 12-15 minut. Postępuj w ten sposób do momentu, w którym wykorzystasz całe surowe ciasto.

7

Upieczone ciasteczka przestudź na kratce. Gotowe miękkie ciasteczka korzenne przełóż do puszki lub dużego słoika. Przechowuj w suchym miejscu.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki