Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kruche ciasteczka pachnące przyprawami korzennymi to idealny deser na chłodne dni. Są niezwykle proste do zrobienia, dlatego do pracy nad nimi warto zaangażować dzieci. Podane z rozgrzewającą herbatą z miodem lub szklanką ciepłego kakao z pewnością wprawią Was w dobry nastrój. Przechowywyane w szczelnie zamkniętym pojemniku długo zachowują swoją świeżość. Z doświadczenia jednak wiemy, że znikają w maksymalnie dwa dni. Koniecznie wypróbujcie ten przepis!
pyszne szybkie ciasteczka z herbatnikami i masą krówkową, oblane czekoladą
Odsłon: 6947
Ciasteczka korzenne na każdą okazję, nie tylko na święta, są zawsze smaczne....
Odsłon: 2869
Sałatka kolorowa w smaku wyjątkowa to kuskus perłowy, marchewka młoda karmeli...
Odsłon: 575
Przepis dnia
Domowa wiejska kiełbasa podpiekana wyszła rewelacyjna, pyszna, rozpływająca s...
Odsłon: 809
Przepis na pyszną i aromatyczną frittatę z salami, pomidorami, papryką, czerw...
Odsłon: 190
Sałatka kolorowa w smaku wyjątkowa to kuskus perłowy, marchewka młoda karmeli...
Odsłon: 575
Przepis dnia
Domowa wiejska kiełbasa podpiekana wyszła rewelacyjna, pyszna, rozpływająca s...
Odsłon: 809
Przepis na pyszną i aromatyczną frittatę z salami, pomidorami, papryką, czerw...
Odsłon: 190
Składniki
Masło kroimy w kostkę i przerzucamy do miski. Dodajemy cukier. Składniki ubijamy mikserem na puszystą masę. Pod koniec ubijania dodajemy jedno całe jajko i miksujemy składniki jeszcze przez chwilę (do połączenia).
Następnie do miski trafiają: miód i przyprawa piernikowa. Składniki ponownie miksujemy. Na koniec dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Składniki mieszamy.
Odstawiamy mikser na bok. Z wyrobionego ciasta formujemy kulę, którą dzielimy na pół. Każdą połówkę owijamy folią spożywczą i wstawiamy na około godzinę do lodówki.
Po godzinie wyjmujemy pierwszą część ciasta, którą wykładamy na stolnice oprószoną mąką i rozwałkowujemy na placek o grubości około 3-4 mm. Przy użyciu foremek wycinamy ciasteczka.
Ciasteczka układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 10 minut. Pieczemy do zarumienienia.
Resztki ciasta, które zostały po wycięciu ciasteczek łączymy ze schłodzonym ciastem z lodówki, ponownie zagniatamy i rozwałkowujemy. Wycinamy kształty, układamy je na blaszce i wstawiamy do piekarnika na 10 minut. Tak podstępujemy do momentu, w którym wykorzystamy całe surowe ciasto.
Upieczone ciasteczka studzimy na kratce. Przestudzone przekładamy do puszki lub dużego słoika. Przechowujemy w suchym miejscu.
Przepisy Desery
Desery
Mazurek czekoladowo bakaliowy i z białej czekolady
Desery
Babka migdałowa jak dawniej
Desery
Mazurki wielkanocne
Desery
Keks
Mazurek czekoladowo bakaliowy i z białej czekolady
Mazurki wielkanocne są pełne smaków, różnych kształtów i wzorów. Te tradycyjn...
Odsłon: 18
Babka migdałowa jak dawniej
Babki na święta się wypieka, każdy na nie czeka. Są duże, małe i malutkie, z...
Odsłon: 32