Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zabawne, urocze ciacha! Klasyczny amerykański przepis na te ciasteczka za bazę ma ciasto kruche. Ja jednak zdecydowanie polecam upiec je na płatkach owsianych – są chrupiące, bardziej aromatyczne i zdrowsze. Ja zajadam je w ilościach hurtowych... dlatego piekę także w ilościach hurtowych!
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ
Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki.
Standardowe blachy piekarnikowe wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.
ROBIMY CIASTO
Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane oraz sodę i mieszamy starannie.
Do drugiej miski wrzucamy masło oraz masło orzechowe i rozmiksowujemy razem do połączenia obu składników. Dodajemy cukier brązowy, cukier puder i znów miksujemy do uzyskania puszystej, jednolitej masy. Teraz dodajemy ekstrakt waniliowy, miksujemy jeszcze chwilkę, aby ładnie rozprowadzić go w masie maślanej i zabieramy się za dodawanie jajek. Robimy to niespiesznie! Jajka wbijamy po jednym i za każdym razem łączymy dokładnie z pozostałymi składnikami. Jeśli ciasto jest już jednolite i pachnące, odkładamy mikser i łapiemy w dłoń drewnianą łychę. Do ciasta dodajemy najpierw płatki i łączymy je tak, aby masa oblepiła i pokryła je wszystkie. Jako ostatnie dodajemy czekoladę oraz składnik kluczowy, czyli... m&m’sy! Mieszamy wszystko przez chwilkę, aby połączyć wszystkie elementy. Ciasto powinno być gęste i lepiące.
ROBIMY CIASTECZKA
Nadszedł czas na formowanie ciasteczek. Niewielkie porcje ciasta (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego) nabieramy zwykłą łyżką lub łyżką do lodów i układamy kopczyki na przygotowanych blachach, zachowując między nimi duże odstępy. Pod wpływem działania wysokiej temperatury podczas pieczenia ciasteczka będą rosły jak szalone! Zatem na jednej blasze układamy nie więcej niż 9 sztuk. (Zaufajcie mi! Nie warto układać ich zbyt gęsto. Nie próbujcie także lepić ciasta w kulki dłońmi, bo oblepicie się cali, a one i tak nie utworzą zwartej formy).
Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika na 12 minut. Powinny urosnąć, pięknie się zbrązowić i oszałamiająco zapachnieć! Po wyjęciu blachy z piekarnika zostawiamy ciasteczka w spokoju przez 2-3 minuty, gdyż zaraz po upieczeniu są bardzo delikatne. Po tym czasie przekładamy na kratkę i studzimy całkowicie, a ponieważ szybciutko stygną i twardnieją, to możemy je zajadać po 15-20 minutach.
Proste, pyszne i zdrowe ciasteczka z mąki razowej
Odsłon: 9704
Owsiane ciasteczka Jonniego z dodatkiem czekolady, to dobry przepis na coś zd...
Odsłon: 4931
Trochę inna sałatka Caprese.... Truskawki zamiast pomidorów, mięta zamiast ba...
Odsłon: 85
Prosty przepis na domowe lody bananowe z jogurtem naturalnym, które przygotuj...
Odsłon: 83
Trochę inna sałatka Caprese.... Truskawki zamiast pomidorów, mięta zamiast ba...
Odsłon: 85
Prosty przepis na domowe lody bananowe z jogurtem naturalnym, które przygotuj...
Odsłon: 83
Składniki
PRZYGOTOWUJEMY SIĘ Czekoladę siekamy na mniejsze kawałki. Standardowe blachy piekarnikowe wykładamy papierem do pieczenia, a piekarnik rozgrzewamy do 160 stopni.
ROBIMY CIASTO Do dużej miski wsypujemy płatki owsiane oraz sodę i mieszamy starannie. Do drugiej miski wrzucamy masło oraz masło orzechowe i rozmiksowujemy razem do połączenia obu składników. Dodajemy cukier brązowy, cukier puder i znów miksujemy do uzyskania puszystej, jednolitej masy. Teraz dodajemy ekstrakt waniliowy, miksujemy jeszcze chwilkę, aby ładnie rozprowadzić go w masie maślanej i zabieramy się za dodawanie jajek. Robimy to niespiesznie! Jajka wbijamy po jednym i za każdym razem łączymy dokładnie z pozostałymi składnikami. Jeśli ciasto jest już jednolite i pachnące, odkładamy mikser i łapiemy w dłoń drewnianą łychę. Do ciasta dodajemy najpierw płatki i łączymy je tak, aby masa oblepiła i pokryła je wszystkie. Jako ostatnie dodajemy czekoladę oraz składnik kluczowy, czyli... m&m’sy! Mieszamy wszystko przez chwilkę, aby połączyć wszystkie elementy. Ciasto powinno być gęste i lepiące.
ROBIMY CIASTECZKA Nadszedł czas na formowanie ciasteczek. Niewielkie porcje ciasta (mniej więcej wielkości orzecha włoskiego) nabieramy zwykłą łyżką lub łyżką do lodów i układamy kopczyki na przygotowanych blachach, zachowując między nimi duże odstępy. Pod wpływem działania wysokiej temperatury podczas pieczenia ciasteczka będą rosły jak szalone! Zatem na jednej blasze układamy nie więcej niż 9 sztuk. (Zaufajcie mi! Nie warto układać ich zbyt gęsto. Nie próbujcie także lepić ciasta w kulki dłońmi, bo oblepicie się cali, a one i tak nie utworzą zwartej formy).
Tak przygotowane ciasteczka wkładamy do piekarnika na 12 minut. Powinny urosnąć, pięknie się zbrązowić i oszałamiająco zapachnieć! Po wyjęciu blachy z piekarnika zostawiamy ciasteczka w spokoju przez 2-3 minuty, gdyż zaraz po upieczeniu są bardzo delikatne. Po tym czasie przekładamy na kratkę i studzimy całkowicie, a ponieważ szybciutko stygną i twardnieją, to możemy je zajadać po 15-20 minutach.
Przepisy Desery
Desery
Sernik z nutellą
Desery
Lody bananowe ze śmietanką
Desery
Domowe lody bananowe fit
Desery
Tort śmietankowo malinowy.
Sernik z nutellą
Ostatnio wypatrzyłam w internecie sernik z nutellą. Trochę poczytałam, spraw...
Odsłon: 27
Lody bananowe ze śmietanką
Z tym przepisem każdy sobie poradzi. Do przygotowania tych lodów będziecie po...
Odsłon: 39