Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Ciasteczka waniliowe z lukrem"
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 786
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 917
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 132
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2817
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 216
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 786
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 917
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 132
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 2817
Składniki
20 dag przesianej mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia, mąką ziemniaczaną oraz sodą. Do miski włóż masło lub margarynę, wsyp cukier z prawdziwą wanilią, utrzyj mikserem, aż całość stanie się puszysta.
Następnie dodaj jajko oraz ekstrakt z wanilii lub kilka kropli aromatu i ucieraj mikserem jeszcze 3-5 minut. Na koniec wciąż miksując, stopniowo dodawaj suche .
Blat lub stolnicę oprósz mąką. Wyłóż ciasto i rozwałkuj je na grubość około 5 mm. Foremkami wykrawaj ciasteczka i układaj je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180°C, włóż blachę z ciastkami, piecz ok. 15 minut. Następnie przełóż je na kratkę i wystudź.
Przygotuj lukier. Do miski włóż białko, dodaj przesiany cukier puder oraz sok z cytryny. Miksuj tak długo, aż lukier będzie bardzo gęsty. Gdyby lukier zastygł w naczyniu wystarczy dodać do niego odrobinę ciepłej wody i wymieszać łyżką. Tak przygotowanym lukrem udekoruj wystudzone ciasteczka.
80 minut. Sztuka: 100 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie