Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka wypiekane 2 razy (w stylu włoskich Cantuccini). Połączenie migdałów, suszonych moreli i skórki pomarańczowej jest genialne.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4173
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416473
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4173
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 416473
Składniki
Migdały kroimy na kawałki - wystarczy na pół, lub na 3 części. Suszone morele kroimy w drobną kostkę. Wszystkie składniki mieszamy i zagniatamy. Z ciasta robimy 3 wałki i układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy 15 minut w 200 stopniach. Wyciągamy blachę i jeszcze ciepłe, podpieczone ciasto kroimy po skosie na plasterki. Teraz ciasteczka dosuszamy jeszcze ok 10 minut w 180 stopniach.Trzeba pilnować, bo moje troszkę za bardzo się przypiekły. Zostawiamy do wystudzenia.
Ciasteczka powinny być suche w środku - są kruche, chrupiące, dość twarde. W zamkniętym pudełku mogą być przechowywane do 2 tygodni, ale jest to raczej niemożliwe, ponieważ są przepyszne i od razu znikają :)