Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cake pops to popularne ciasteczka na patyku, smakują dzieciom i dorosłym. Przepis na ok 15 lizaków w zależności od wielkości.
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 52
Dzisiaj prosta pieczeń wieprzowa pieczona na patelni. Pieczeń bardzo miękka i...
Odsłon: 108
Matko i córko! W posiadaniu takiego weekendu, to ja już dawno nie byłem. Dzis...
Odsłon: 52
Składniki
Biszkopt: Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Na koniec ubijania piany z białek dodać cukier następnie żółtka. Do masy dodać przesianą mąkę całość wymieszać delikatnie łyżką. Wylać biszkopt do formy. Piec ok. 35-40 min w temp. 160-175stopni. Biszkopt po wystygnięciu drobno pokruszyć, dodać serek mascarpone, nutellę i łyżkę oleju. Całość wymieszać. Wyrobioną masę włożyć na 15 min do zamrażarki. Po wyjęciu z zamrażarki oddzielić porcję i utoczyć kulki. Następnie kulki nadziać na patyczki umoczone w czekoladzie, następnie zanużyc w czekoladzie kulki (czekolada moze być bała, mleczna, gorzka) i wstawić na następne 15 min do zamrażarki. Ponownie po wyjęciu z zamrażarki otoczyc kulki w czekoladzie zamaczając w posypce. Lizaki ciasteczkowe przechoywać w lodówce. Wyjąć ok 30min przed spożyciem.