Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Słodka propozycja na jesienny deser. Kruche ciasteczka oblane białą i mleczną czekoladą, wypełnione obłędnym nadzieniem z pewnością na każdym zrobią ogromne wrażenie. Znikają w ekspresowym tempie. Z podanego przepisu wychodzi około 20 grzybków.
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 136
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 206
Polecam. Lubią dorośli i dzieci.
Odsłon: 136
Polecam. Doskonale pasują na andrzejki, katarzynki, mikołajki, pod choinkę.
Odsłon: 206
Składniki
Zaczynamy od wyrobienia ciasta. Wszystkie składniki przekładamy do miski i zagniatamy ciasto. Dzielimy je na trzy równe części, formujemy z nich kule, owijamy folią spożywczą i wkładamy na około godzinę do lodówki. Jeśli chcemy przyśpieszyć ten proces, możemy włożyć ciasto na około 15 min do zamrażalki.
Wyciągamy pierwszą część ciasta. Rozwałkowujemy je na grubość około 5 mm. Wycinamy z ciasta okrągłe kształty przy użyciu kieliszka lub małej szklanki. Oblepiamy nimi wierzchnią część foremek do kruchych babeczek (jeśli nie dysponujemy tak małymi foremkami, możemy przygotować kule z folii aluminiowej, na które będziemy nakładać ciasto). Ciasteczka powinny przybrać półokrągły kształt. Uformowane kapelusze grzybków pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 15-20 minut (aż się zarumienią).
Wyciągamy z lodówki drugą część ciasta, którą również rozwałkowujemy na grubość około 5 mm. Ponownie wycinamy takiej samej wielkości kółka. Na samym środku każdego kółka robimy maleńkie otwory (możemy zrobić je przy użyciu małej nakrętki). Kółka z otworami umieszczamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia. Ciasteczka wstawiamy do piekarnika i pieczemy do momentu, aż się zarumienią.
Wyciągamy trzecią część ciasta. Formujemy z niego nóżki grzybków. Powinny przybrać one kształt stożka. Je również wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 15-20 minut.
Po upieczeniu ciasteczka odstawiamy na bok do wystudzenia.
Zabieramy się za polewę. Mleczną czekoladę łamiemy na kosteczki i wkładamy do rondelka. Dodajemy 4 łyżki mleka. Czekoladę rozpuszczamy. Polewę rozprowadzamy pędzelkiem po górnej powierzchni kapeluszy. Ciasteczka odkładamy na bok do momentu stężenia czekolady.
Przygotowujemy białą polewę. Białą czekoladę łamiemy na kosteczki i wkładamy do rondelka. Dodajemy 4 łyżki mleka. Polewę rozprowadzamy po całej powierzchni nóżek. Szersze końcówki maczamy w maku. Odstawiamy do stężenia.
Robimy nadzienie. Do miski wlewamy schłodzoną śmietankę 36% ubijamy ją na puszystą pianę. Następnie dodajemy serek mascarpone oraz cukier. Całość miksujemy. Gotowym kremem napełniamy wgłębienie kapeluszy, powierzchnię wyrównujemy i dociskamy krążkami z dziurką. Na koniec mocujemy nóżki. Gotowe grzybki przechowujemy w lodówce.