Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Witam serdecznie i zapraszam na ciastka czekoladowe z dodatkiem miodu w kształcie choinek Ciastka są bardzo smaczne, mocno czekoladowe i pięknie wyglądają. Polecam wypróbować przepis.
foremka do ciastek, rękaw cukierniczy lub woreczek
lekki jak chmurka, łatwy, pyszny i szybki w przygotowaniu -sernik idealny :-)
Odsłon: 92010
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 1339
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 85
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 4412
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 141
lekki jak chmurka, łatwy, pyszny i szybki w przygotowaniu -sernik idealny :-)
Odsłon: 92010
Polecam. Na co dzień i od święta.
Odsłon: 1339
Dzisiaj steki z kalafiora z sosem pomidorowo - paprykowym z dodatkiem mięsa m...
Odsłon: 85
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 4412
Soczysta pieczeń świąteczna.
Odsłon: 141
Składniki
Do mąki dodaję proszek do pieczenia, szczyptę soli, kakao i mieszam. Do drugiej miski przekładam masło, dodaję jajko i żółtko, cukier waniliowy, cukier puder, miód i mieszam mikserem z założonymi hakami do wyrabiania ciasta, tak żeby składniki wstępnie się połączyły. Następnie dodaję stopniowo mąkę i mieszam mikserem z hakami, do połączenia się składników. Na koniec ciasto zagniatam dłonią, tak żeby się stało lśniące, gładkie i elastyczne. Tak przygotowane ciasto zawijam w folię spożywczą i wkładam do lodówki na około 1 godzinę.
Wałkowanie i pieczenie: Schłodzone ciasto wałkuję na blacie podsypanym delikatnie mąką, na grubość około 4 milimetrów i wykrawam foremką ciastka. Ciastka układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piekę na środowej półce około 10 minut w temperaturze 180°C. Upieczone zdejmuję z blachy i odstawiam do wystudzenia.
Przygotowanie lukru i dekoracja: Do miseczki przelewam wodę, sok z cytryny i stopniowo dodaję cukier puder, cały czas mieszając. Lukier robię dość gęsty aby nie spływał z ciastek. Tak przygotowany lukier przekładam do rękawa cukierniczego lub woreczka i nakładam zygzakiem na ciastko, posypuję kolorową posypką, ciastka są gotowe. Ciastka choinki są gotowe, życzę udanego wypieku i smacznego. Pozdrawiam Babcia Ewa