Do góry

Desery Przepis na:

Ciastka z bezą

Ciastka z bezą

Autor:

Przepisów i artykułów: 144 Ocena: 2229

Dodano:

Odsłon: 4140

Wychodzi 89 pysznych ciasteczek. Pyszne!

Składniki

  • Ciasto:
  • mąka pszenna Typ 500 50 dag
  • Margaryna
  • żółtko jaja kurzego 7 szt
  • Cukier puder 4 łyżki
  • Proszek do pieczenia 1 łyzeczka
  • Beza:
  • białko jaja kurzego 2
  • Cukier puder 20 dag
  • krojone orzechy włoskie 10 dag
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Ciastka z bezą

Przygotowanie

  1. Ciasto: Z mąki, margaryny, żółtek, cukru i proszku zagniatamy ciasto. Robimy kulę dajemy do woreczka i wkładamy na 30 minut do lodówki. Beza: Białka ubijamy na sztywną pianę z cukrem pudrem. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 3-4 milimetrów. Wykrawamy foremkami ciasteczka. Układamy na blasze wysmarowanej tłuszczem. Na każde ciastko dajemy troszkę piany i posypujemy orzechami. Pieczemy 15-20 minut w 180 stopniach. Gotowe można sklejać marmoladą lub pozostawić bez żadnej masy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń